ÁBEL, P. Návrh a výroba sportovního úchytu pro náramkové hodinky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Zemčík, Oskar

Autor vypracoval závěrečnou práci zaměřenou na návrh a výrobu prototypu plastového dílu s využitím 3D FDM tisku. V úvodní části se věnoval krátké rešerši problematiky zaměřené především na principy FDM tisku. Následně navrhl model držáku sportovních hodinek a provedl posouzení technologičnosti konstrukce zaměřené na 3D tisk. Vzhledem k předpokládané anizotropii materiálu tištěného FDM metodou pak testoval mez pevnosti ve směru kolmo na dráhy nástroje v závislosti s výškou vrstvy. Výsledek ukazuje na rostoucí hodnotu meze pevnosti v tahu s klesající výškou vrstvy až do hodnot odpovídajícím homogennímu netištěnému materiálu, přičemž s klesající výškou vrstvy naopak roste čas 3D tisku a to exponenciálně. Samotný model dílu pak podrobil kontrole metodou konečných prvků a součást vyrobil a provedl technicko-ekonomické zhodnocení. Student pracoval aktivně a iniciativně a snažil se aplikovat vědomosti získané studiem na VUT. Pozitivně hodnotím zejména zařazení experimentální části. Práce splnila zadání a doporučuji ji k obhajobě. K práci mám následující výhrady a připomínky: - V závěru by bylo dobré zabývat se čistě výsledky práce nikoli obsahem. - V technickém hodnocení bych očekával především popis vlastností výrobku vyrobeného 3D tiskem případně srovnání s jinou metodou. - Na obrázku 4.1 by bylo dobré vysvětlit extrémně nízké hodnoty napětí vypočteného MKP v kritických místech (0,01MPa?).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Gregor, Lukáš

Autor se ve své práci zabývá návrhem a výrobou úchytu pro sportovní náramkové hodinky. Zvolené téma je zajímavé, bohužel více než konstrukcí úchytu se autor práce zabývá z velké části pouze rešerší 3D FDM tiskáren a technologické přípravě tisku. V práci chybí jakákoliv analýza stávajících řešení uchycení sportovních hodinek. Při návrhu prototypu autor nabízí jediné konkrétní řešení, bez zmínění jakýchkoliv vstupních požadavků na návrh, například konkrétní typ hodinek, pro které je navržen, případně jestli má návrh umožňovat univerzální uchycení. V práci chybí vizualizace nebo reálná kontrola funkčnosti dílu společně s hodinkami. Konvexní profil držáku se nejeví jako vhodný, vzhledem k faktu, že většina sportovních hodinek má rovnou zadní stranu, případně i vystouplou část pro optické měření tepu. Část věnovaná MKP kontrole je velice stručná a chybí zde údaje o použitém síťování, velikosti prvků a aplikaci okrajových podmínek. Tyto informace považuji za nezbytné vzhledem k vyšetřování napětí na velmi malé oblasti v blízkosti vrubu. Předložené výsledky se tedy nedají posuzovat jako věrohodné. Samotná kontrola pomocí MKP se jeví jako neopodstatněná vzhledem k aplikovanému zatížení 0,86 N. Technické zhodnocení se zabývá pouze výrobou dílu a není zhodnocená funkčnost. Práce má i formální nedostatky, zejména překlepy, významově nevhodná slova nebo špatný rod slov a to v nejdůležitějších částech textu jako je abstrakt, úvod, závěr. Kladně hodnotím zejména experimentální měření pevnosti ve směru adheze jednotlivých vrstev a technologický rozbor tisku součásti.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 131936