DOLEŽEL, M. Konstrukce zařízení pro vizualizaci napětí pomocí fotoelasticimetrie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Michalec, Michal

Študent mal za úlohu spracovať konštrukčný návrh experimentálneho zariadenia pre skúmanie javu fotoealsticimetrie. Z rešerše vychádzajú dôležité poznatky a možné mechanizmy na spracovanie. Členenie kapitol má dobrú nadväznosť a je volené logicky. Pre zvolený typ vzorky – ozubené súkolie boli vypracované koncepty pre zaťažovací a brzdiaci mechanizmus. V konštrukčnej časti sú podrobne popísané jednotlivé časti mechanizmu, ktoré sú podporené výpočtami. Výkresová dokumentácia vykazuje určité formálne nedostatky, celkovo je spracovaná na dobrej úrovni a poslúži k výrobe zariadenia. V priebehu práce študent konzultoval priebežný stav a prichádzal s vlastnými nápadmi riešenia zadaného problému. Aj napriek tomu, že všetky ciele práce boli splnené, vytkol by som pomerne neskorú aktivitu študenta pri spracovaní konštrukcie zariadenia. Predložená práca je však spracovaná na dobrej úrovni a splňuje požiadavky zadania. Prácu odporúčam k obhajobe s celkovým hodnotením „B“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Rebenda, David

Předložená bakalářská práce se zabývá konstrukčním návrhem zařízení pro vizualizaci napětí pomocí fotoelasticimetrie. V rešerši je poměrně detailně rozebrán princip fotoelasticimetrie a typy, materiály a technologie výroby vzorků, které se pomocí fotoelasticimetrie nejčastěji analyzují. Popis principu fotoelasticimetrie zabírá téměř polovinu rešerše. Tato část mi pro splnění cílů práce nepřijde až tak důležitá. Student ve své konstrukci využil stávající polariskop z laboratoří ÚK a jeho úkolem bylo spíše navrhnout zařízení pro upnutí a pohon vzorků popř. geometrii vzorku. V rešerši bych tedy raději uvítal rozbory konstrukcí těchto zařízení u komerčně prodávaných fotoelasticimetrů, experimentálních zařízení prezentovaných ve vědeckých publikacích či rozbory řešení dílčích konstrukčních uzlů z jiných typů zařízení. Student poměrně často v rešerši nesprávně cituje sekundární zdroje (bakalářské a diplomové práce). U některých informací pak odkazy na literaturu chybí úplně. Nedostatek relevantních informací se pak přenesl i do analýzy problému a cílů práce. U některých dílčích konstrukčních variant postrádám více invence ze strany studenta. Například varianty pohonu či brždění pomocí provázku se závažím na mě působí jako doplňkové a už dopředu je zřejmé, že využity nebudou. Rovněž bych zde uvítal zamyšlení nad koncepcí samotného rámu (Bosch profily vs. montovaný či svařovaný rám). Jednotlivé časti konstrukce jsou dobře podpořeny příslušnými výpočty. Nicméně, z textu není jasné, jakým způsobem dojde např. k požadovanému předpětí ozubeného řemenu či jakým způsobem bude dosaženo požadované brzdné síly na hnaném kole. Z praktického hlediska bych v konstrukci uvítal mechanismy pro přesnější nastavení polohy testovaných vzorků vůči sobě. Nastavení polohy os popř. osové vzdálenosti je možné pouze posuvem ložiskových domků popř. Bosch profilů v rámu. V práci měl být dle mého názoru uveden alespoň přibližný ekonomický rozbor řešení. Přiložená výkresová dokumentace je vcelku v pořádku, obsahuje vesměs pouze malé formální nedostatky. Práci doporučuji k obhajobě s výsledným hodnocením C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 132517