OPRAVIL, P. Konstrukční návrh kompaktního tabletovacího lisu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Hermanský, Dominik

Práca sa mi veľmi ťažko hodnotí, pretože študent nekonzultoval dielčie konštrukčné riešenia. Po grafickej a štylistickej stránke pôsobí práca odfláktnutým dojmom s množstvom gramatických a formálnych chýb. Rešeršná časť dáva aspoň približný pohľad na danú problematiku. Konštrukčná časť pôsobí dosť chaotickým dojmom. Konštrukčné riešenie sa javí ako mimoriadne komplexné z dôvodu veľkého počtu súčastí a podrobného popisu jednotlivých prvkov. Na druhej strane výpočty a vysvetlenie principiálneho fungovania jednotlivých častí obsahuje tiež množstvo chýb. Čo ma zaskočilo najviac, je použitie viacero noriem pri návrhu (AS, CNS, DIN, ČSN, ISO), napríklad prečo je nutné použiť skrutku s čínskou normou CNS, ktorá ma ekvivalent v DIN, ČSN alebo ISO? Výkresová dokumentácia je síce rozsiahla, ale každý výkres má veľké nedostatky z hľadiska technického kreslenia, vyrobiteľnosti a pod. Napriek výhradám odporúčam prácu k obhajobe, ale je nutné vysvetliť kde študent čerpal inšpiráciu a podklady pre samotné konštrukčné riešenie.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Štěpánek, Vojtěch

Předložená bakalářská práce se věnuje problematice konstrukce rotačního tabletovacího lisu pro hromadnou výrobu. V úvodní části práce autor zmínil fyzikální podstatu procesu výroby tablet, představil používané technologie a zhodnotil jejich výhody či nevýhody. Podrobněji se autor věnuje popisu technologie a strojů pro rotační způsob výroby tablet, na který navazuje praktickou částí práce. Ta obsahuje sérii pevnostních výpočtů pro vybrané součásti. Výpočty jsou doplněny o průběhy výsledných vnitřních účinků. V kapitole 3.5.1 chybí průběh posouvacích sil zakreslení krouticího momentu a vertikální zarovnání průběhů VVÚ s uvolněním. Průběh Moz by měl být v oblasti pod silou FV1 zalomen, avšak není jako kdyby ke změně posouvací síly nedocházelo. Nerozumím taktéž umístění reakční síly v ložisku na okraji součásti, nikoliv v ose. Obecné vzorce pro pevnostní výpočty vycházejí z literatury. I přes uvedený seznam literatury však práce neobsahuje žádné odkazy na dané prameny. Nelze tedy ověřit původ uvedených informací. V závěru je v krátkosti shrnuta navržená konstrukce, doporučení pro praxi neobsahuje. Přiložená výkresová dokumentace je nepřehledná a obsahuje hrubé chyby technického kreslení. Práce taktéž obsahuje pravopisné a stylistické chyby.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací E
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 133043