HLINIČAN, J. Ohebné keramické fólie z oxidu zirkoničitého [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Šťastný, Přemysl

Student Jan Hliničan se podílel na řešení problematiky přípravy ohebných keramických substrátu více než dva roky. Svou diplomovou prací navázal na svou bakalářskou práci věnující se problematice tape castingu vodných systémů. Nad rámec svých povinností se podílel na přípravě a provedení experimentů. Student prokázal zájem o studovanou problematiku. K vypracování práce přistupoval velmi zodpovědně. Prokázal svou schopnost pracovat v týmu a být jeho platným členem. Prokázal ochotu učit se novým věcem a intenzivně se zajímal o použité experimentální techniky pro hodnocení materiálů. V rámci své stáže na pracovišti CEUTEC VUT byl schopen pochopit a naučit se základy práce s pokročilými analytickými přístroji jako SEM či XRD. Experimentální výsledky přehledně shrnuje v předložené práci. I přes mnohá experimentální úskalí se podařilo připravit keramické substráty, které jsou schopné opakované elastické deformace. Experimentální výsledky Jana Hliničana jsou důležitým podkladem pro další výzkum v této oblasti, zejména ve výzkumu únavových vlastností tenkých keramických substrátů. Student se podílel i na přípravě odborné publikace, která je v současné době v recenzním řízení. K práci mám jen drobné výhrady, které celkově nesnižují kvalitu práce. Zejména se jedná o lepší diskusi výsledků naměřených pevností vzhledem k různým teplotám slinování a vlivu disperzantu na výslednou pevnost, která je v současné stavu lehce nepřehledná. Nicméně celkově musím práci hodnotit velmi kladně a stejným způsobem musím hodnotit i zodpovědný přístup studenta k zadané práci a schopnosti plnit své závazky vůči výzkumnému týmu. Z tohoto důvodu hodnotím práci celkovou známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Částková, Klára

Diplomová práce Bc. Jana Hliničana je zaměřena na přípravu tenkých ohebných folií z oxidu zirkoničitého metodou gel tape-casting. Téma práce má jak z pohledu materiálového tak technologického značnou perspektivu pro aplikační využití výsledků. Hlavní cíl práce byl rozplánován formou pěti dílčích experimentálních úkolů, které na sebe navazují a obsahově naplňují záměr práce. Práce je vypracována ve standardním členění v rozsahu 61 stran. Významnou části práce je také rešerše zahrnující charakteristiku oxidu zirkoničitého, popis metody tape-casting a mechanických vlastností keramik, je podložena 67 odkazy. Praktická část má několik částí, které reflektují vytýčené dílčí cíle. Prakticky bylo připraveno pět suspenzí ze dvou typů stabilizovaného oxidu zirkoničitého (2 a 3 mol.% oxidu yttritého) a se dvěma typy disperzantů (sodný a draselný polyakrylát). U suspenzí bylo popsáno reologické chování (viskozita, gelační křivky), které bylo diskutováno ve vztahu k technologii tape-casting a fyzikálně-chemickému chování suspenzí při tvarování touto metodou. Suspenze byly dále použity na přípravu tenkých folií a proces byl optimalizován. Výsledné folie (pásky) byly po slinutí charakterizovány jak strukturně tak z pohledu fázového složení a tyto charakteristiky byly propojeny s proměnnými parametry vstupních materiálů. Na závěr byly stanoveny mechanické vlastnosti pomocí zkoušky biaxiální pevnosti. Výstupy a výsledky jednotlivých kroků jsou prezentovány přehledně a jsou diskutovány s relevantní literaturou. Závěr pak stručně a výstižně shrnuje dosažené výsledky. Práce jasně prezentuje možnost přípravy vysoce pevných a pružných fólií ze stabilizovaného oxidu zirkoničitého. Z uvedeného vyplývá, že cíl práce byl naplněn a práci hodnotím jako výbornou. Práce je zpracována pečlivě a je zde možné najít jen minimum překlepů nebo chyb. Výhradu mám k užití slova zirkonický (ve spojení se slovem tetragonální a polykrystal), který má jiný význam. Pokud chceme popsat ZrO2 materiál, je správné slovo zirkoniový.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131933