PLESKALOVÁ, K. Struktura a mechanické vlastnosti materiálů na bázi hořčíku připravených metodou SPS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Doležal, Pavel

Tématem diplomové práce Bc. Kateřiny Pleskalové byl návrh a zpracování materiálů na bázi hořčíku metodou SPS (Spark Sintering Plasma), posouzení vlivu metody a jednotlivých parametrů zpracování na dosaženou strukturu a mechanické vlastnosti. Jako základní materiál byl využit hořčíkový prášek a dále byly připraveny směsi hořčíku s přídavkem práškového zinku, které byly následně zpracovány metodou SPS při teplotě 300°C a 400°C. Získaný experimentální materiál dále studentka zhodnotila zhlediska dosažené struktury a mechanických vlastností, včetně fraktografického hodnocení. Studentka zvládla značně rozsáhlou problematiku, kvalitním a účelným způsobem využila celou řadu literárních zdrojů při zpracování rešeršní části práce. Experimentální část práce přinesla nové poznatky a experimentální data, která budou dále využita pro výzkumnou činnost v oblasti přípravy a charakterizace práškových materiálů zpracovaných metodou SPS a lisováním za tepla. Studentka pracovala samostatně, případně dle pokynů vedoucího práce. Závěrečná práce Bc. Kateřiny Pleskalové na téma „Struktura a mechanické vlastnosti materiálů na bázi hořčíku připravených metodou SPS“ svým rozsahem, kvalitou a úrovní zpracování prokazuje schopnost studentky samostatně a tvůrčím způsobem řešit odbornou problematiku. Doporučuji tedy diplomovou práci Bc. Kateřiny Pleskalové přijmout k obhajobě s celkovým hodnocením A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hutařová, Simona

Předložená práce, která vznikla pod vedením Ing. Pavla Doležala, Ph.D. si klade za cíl posoudit a optimalizovat vliv Zn na strukturu a vlastnosti materiálu na bázi hořčíku, který je zpracován metodou práškové metalurgie SPS, tedy Spark Plasma Sintering. Tato práce má velice aktuální téma se společensky významnou aplikací těchto materiálů ve zdravotnictví (biodegradabilní materiál). Diplomová práce se člení na šest základních kapitol. Na stručný úvod a cíle práce navazuje kapitola popisující současný stav poznání, ve které se autorka soustředila jak na samotný popis vlastností Mg a Zn, ale i na biomateriály na bázi Mg, Mg-Zn. V návaznosti jsou popsány jednotlivé metody výroby prášku i metody samotné práškové metalurgie s akcentem na SPS. Tato kapitola ukazuje dobrou orientaci diplomantky v problému. Dokonce na konci kapitoly přidala i samotný průnik práce s odbornými vědeckými články k tématu. Samotný experimentální program je logicky uspořádaný a vyvážený. Skládá se ze stručného posouzení samotného prášku, kde mi ovšem chyběla návaznost na literární rešerši, kde nebyl specifikován typ prášku, jak byl vyroben, či jak byla zjištěna průměrná velikost částic. Po té následuje rozbor mikrostruktury jednotlivých materiálů pomocí SM a EM, chemického složení pomocí EDS a fázového složením pomocí XRD. Na rozbor mikrostruktury navazuje samotné hodnocení mechanických vlastností, a to: pevnosti v ohybu po zkouškách tříbodovým ohybem spolu s fraktografickým rozborem a dále tvrdosti a mikrotvrdosti. Obě části, jak literární rešerše, tak i většina experimentální části, byly přehledně a jasně popsané bez viditelných formálních či obsahových chyb. Nechyběla ani diskuze s literaturou. Na závěr diplomantka stručně zhodnotila závěry z jednotlivých měření, ale chybí jasné konstatování, jaký materiál je nejlepší či co by se mělo v budoucnosti dořešit, případně ověřit. Celkově je diplomová práce velmi pěkně, přehledně a čtivě zpracovaná. Práce svým obsahem splňuje požadavky kladené na diplomové práce, a proto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132907