KUBÍK, M. Mechanická analýza zdvižného zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Fuis, Vladimír

Téma této bakalářské práce bylo vypsáno obecně a měla se řešit mechanická analýza soustavy těles s pasivními účinky. Konkretizaci soustavy na zdvižné zařízení si diplomant zvolil sám a s tím souvisí i jeho vztah k práci, která je na vysoké úrovni a splňuje i další v zadání neuvedený cíl práce, a to je vytvořit dodatečné studijní materiály pro studenty bakalářského studijního programu (hlavně pro předmět Statika a částečně i Dynamika), protože komplexní řešení soustav těles s analýzou funkčnosti jednotlivých vazeb a s analýzou pohybového stavu těles soustavy není z časových důvodů možné ve výuce provádět a studenti na tento fakt oprávněně poukazují. Student pracoval samostatně, což bylo v COVIDové době komplikovanější, průběžně informoval vedoucího práce o průběhu řešení a konzultoval dílčí problémy. Student prokázal velmi vysokou schopnost prezentace a interpretace dosažených výsledků. Navrhuji celkové hodnocení práce A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hájek, Petr

V bakalářské práci jsou popsány různé provozní stavy zvedáku na automobily. Práce je velmi přehledná, srozumitelná a vyvážená a závěry plynoucí z ní odpovídají očekávání. U posledního provozního stavu byla navržena úprava zvedáku, aby byly všechny jeho vazby vždy funkční. Tato úprava je však vhodná k diskuzi, protože nové vedení může způsobit mírné natočení zvedací plošiny, která by se z důvodu bezpečnosti a opotřebení vedení neměla natočit výrazně. Do závěru práce by se také hodil průzkum vhodných elektromotorů, které jsou pro daný zvedák k dispozici na trhu. Práce mohla obsahovat víc zahraničních zdrojů, přestože vzhledem k jejímu charakteru mohlo být jejich vyhledávání obtížné. Naopak kladně hodnotím vytvořené funkce ve skriptech v přílohách. Práci velmi rád doporučím k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 129564