RAJNOŠEK, J. Kompresorový systém moderních turbodmychadlových motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Šplíchal, Miroslav

Úkolem autora bylo zaměřit se na inovace v systému kompresoru turbodmychadlových motorů, které zvyšují účinnost kompresoru. Autor dokázal naplnit stanovené zadání práce. Vlastní práce je rozdělena na dvě hlavní části. V první části se autor zabývá popisem činnosti axiálního kompresoru a zdrojů ztrát. Tato část je popisná a autor mohl lépe zkombinovat informace z dostupných zdrojů, podle doporučení vedoucího práce tak, aby byl text vhodný i pro čtenáře bez rozsáhlých znalostí dané problematiky. Ve druhé části práce se autor již zabývá vývojovými trendy v oblasti kompresorů. Také zde měl autor lépe strukturovat logickou stavbu této části práce, tak aby logicky navázala na předchozí část práce. V dané části práce jsou autorem prezentovány informace z různých výzkumných projektů, které jsou však poněkud vytrženy z kontextu. Z textu práce je také patrná slabší schopnost autora v oblasti technického vyjadřování a předání ucelené informace. Autorova konstatování v závěru práce by měla být více podložena fakty.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Zima, Martin

Student v první části své bakalářské práce popsal základní principy a provozní požadavky axiálních kompresorových systémů turbodmychadlových motorů a v druhé části práce rozebral současné inovační trendy ve výzkumu a vývoji vztahující se k zadanému tématu. V závěrečných dvou kapitolách dokumentu je krátce shrnut vliv inovací na účinnost kompresorového systému, čímž splnil zadání bakalářské práce. Úvodní, teoretická část bakalářské práce obsahuje základní přehled principu práce axiálních kompresorů a srozumitelný rozbor provozních parametrů. Student nezacházel do podrobností, tudíž je text přijatelný i pro neodborného čtenáře, nicméně chybí popis termodynamického cyklu motoru. Následný krátký popis pracovní charakteristiky kompresorů a vcelku rozsáhlý rozbor ztrát vznikajících v systému axiálního kompresoru, obsahuje několik zavádějících tvrzení, opřená možná ne zcela záměrně, o smyšlená data z uvedeného zdroje. V druhé části práce student rozčlenil rešerši trendů ve výzkumu a vývoji kompresorů do podkapitol na základě technického řešení. Rešerše obsahuje společného jmenovatele, a to využití výpočetní techniky, zejména metod konečných objemů. Projekty, kterým se student věnuje, pochází zejména ze západních zemí jako je EU a USA. Je škoda, že se autor nevěnoval také zbylým částem světa, jako jsou například asijské státy. Bakalářská práce je logicky uspořádaná, dobře čitelná, nicméně chybí na začátku každé kapitoly základní popis problematiky, kde by student ukázal svůj nadhled nad zpracovaným tématem. Použité obrázky jsou často málo popsané a neutváří jednotnou grafickou podobu, která je důležitá pro případné neodborné čtenáře. V závěrečném shrnutí chybí kvantitativní vyhodnocení výsledků. Bakalářskou práci p. Jakuba Rejnoška, i přes zmíněné výhrady, doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 129650