LEINWEBER, V. Určování mechanických vlastností spongiózní kostní tkáně proximální části holenní kosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Marcián, Petr

Pan Leinweber při řešení bakalářské práce pracoval velice zodpovědně, iniciativně a pravidelně práci konzultoval. Osvojil si znalosti ze zobrazovacích metod a sám se naučil práci s grafickým programem ImageJ v němž provedl obrazovou analýzu struktury spongiózní kostní tkáně z mikro CT a CT snímků. Student zvládl z dodaných mikro CT snímků vytvořit sérii výpočtových modelů, provést řešení a určit zdánlivý modul pružnosti spongiózní kostní tkáně holenní kosti. Významným přínosem práce je určení vlastní originální funkční závislosti mezi pórovitostí kostní tkáně a zdánlivým Youngovým modulem pružnosti. Na závěr provedl srovnání s literaturou a kriticky své výsledky zhodnotil. Text práce je psaný srozumitelně s pochopením dané problematiky. Student pracoval na bakalářské práci samostatně. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji známku A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Valášek, Jiří

Předkládaná bakalářská práce je v rozsahu 65 stran a je zaměřena na téma týkající se morfometrických parametrů kostní tkáně a stanovení vztahu těchto parametrů vůči Youngovu modulu pružnosti v tahu. V práci je provedena rozsáhlá rešeršní studie na dané téma. Získané znalosti z rešeršní studie jsou vhodně použity při samotné praktické části bakalářské práce. V praktické části práce je provedeno stanovení morfometrických parametrů kostní tkáně (objemové poměry kostní tkáně, tloušťky kostních trámečků, velikosti mezi-trámečkového prostoru, atd..). Dále je v práci popsán postup, a opět provedena i praktická ukázka, jak je možno na základě morfometrických parametrů stanovit Youngův modulu pružnosti v tahu. Autor také navrhl vlastní vztahy pro přepočet modulů pružnosti spongiózní kostní tkáně z morfometrických parametrů. Tyto navržené vztahy poté diskutoval s výsledky vědeckých prací uvedených v rešerši. Případné shody i neshody mezi jednotlivými vztahy pro stanovení Youngova modulu pružnosti v tahu autor ve své práci dostatečně vysvětlil. Autor prokázal, že umí pracovat s odbornou literaturou i specializovanými programy. Práce přináší poznatky, které mohou být využity při tvorbě výpočtových modelů, respektive modelů materiálu v biomechanice. Práce je napsána srozumitelně s minimem překlepů. Jednotlivé kapitoly jsou přehledně uspořádané a práce má pěknou grafickou úpravou. Práce je na dobré úrovni. Zmíněnou práci hodnotím „výborně“/ A a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132678