MRAJCA, M. Návrh olejového distribučního transformátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Ondrůšek, Čestmír

Diplomant se zabýval ve své diplomové práci návrhem olejového distribučního transformátoru. Práce vznikla ve spolupráci s firmou Elpro-Energo, s.r.o. Cílem bylo navrhnout transformátor 630 kVA 22kV/400 V, který splňuje podmínky Evropské normy EcoDesign, závazné pro výrobce transformátorů. V této normě jsou pro jednotlivé výkonové kategorie kladeny extrémní požadavky na účinnost. Nová norma klade velký tlak na optimalizaci návrhu transformátoru s dostatečnou rezervou při výpočtu ztrát. Zmenšení ztrát vede k tendenci zvětšování rozměrů, což je proti požadavkům zákazníků, především při výměně transformátorů. Návrh, který vyhovuje nové normě musí být proto komplexní včetně neaktivních částí transformátoru a respektovat i vnější rozměry. Práce je rozdělena do sedmi základních kapitol a má celkem 115 stran. Diplomant splnil všechny požadavky zadání. Práce má všechny požadované náležitosti a je zpracována velmi pečlivě. Diplomant vynaložil během zpracování mimořádné úsilí a výsledkem je podle mého názoru výjimečná práce. Práci navrhuji na ocenění děkana, nebo rektora.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Mach, Martin

Předložená diplomové práce má rozsah 116 stran a je rozdělena na úvod a sedm kapitol včetně závěru. Neformálně ji lze rozdělit na dvě části – teoretickou a praktickou. Teoretická část se dosti podrobně zabývá popisem výroby distribučních transformátorů včetně popisu strojů k tomu používaných. Velká pozornost je zde věnována postupu skládání plechů s ohledem na minimalizaci ztrát. V praktické části je pak proveden návrh olejového distribučního transformátoru podle zadání. Navržený transformátor splňuje současné požadavky na EcoDesign podle směrnice EU. V textu se vyskytuje několik překlepů a také slov, které do dané věty nezapadají. Např. v závěru je tak uvedena věta: „Jelikož 1. července 2021 nabyde účinnosti druhá fáze EcoDesignu, pro výkon 630 kVA budou povolené ztráty nakrátko sníženy na 540 W a ztráty nakrátko na 4600 kW.“ Omylem jsou zde uvedeny dvakrát ztráty nakrátko a druhý údaj je nesmyslně vysoký. Jinak je formální zpracování na dobré úrovni. Výpočet transformátoru uvedený v praktické části je zpracován velmi podrobně a zohledňuje všechny aspekty návrhu. Proveden je elektromagnetický návrh, tepelný výpočet a je zde zpracován i přehled nákladů na materiál pro výrobu navrhovaného transformátoru. Z ekonomických důvodů je transformátor navržen s hliníkovým vinutím. I při použití tohoto vinutí jsou ale splněny podmínky na EcoDesign. Diplomová práce má vysokou úroveň a lze ji doporučit k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Otázky

eVSKP id 133160