KŘIVOHLAVÝ, P. Aditivní výroba prostorových prutů z polymerních materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Škaroupka, David

Diplomová práce byla zpracována s nadprůměrnou pečlivostí. Oceňuji studentův systematický přístup, díky kterému dosáhl výsledků obohacujících současný stav poznání v kontextu mezinárodních publikací na dané téma. Existuje množství odborných publikací, které se zabývají aditivní výrobou velkorozměrových prostorových prutových struktur, ale většinou bez dostatečného důrazu na aspekt dosažení přesnosti tisku. Z pohledu kvality a spolehlivosti výrobků je geometrická přesnost jednotlivých prutů jedním z klíčových faktorů. Petru Křivohlavému se v jeho diplomové práci podařilo dosáhnout zajímavých hodnot přesností vyrobených vzorků a objasnit které procesní parametry k nim vedou. Diplomová práce rovněž diskutuje limity a další výzvy vyplývající z provedeného výzkumu a stává se dobrým výchozím bodem pro postgraduální studium.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Němeček, Stanislav

Práce se věnuje optimalizaci technologie prostorového tisku prutových konstrukcí z polymerních materiálů. Téma je to moderní a zatím neprávem stojící na okraji zájmu. Cíle práce jsou definovány jednoznačně a vyváženě řeší technologický přístup s experimentálním ověřením. Pozitivně hodnotím nejen statistické zhodnocení výsledků ale i to, že práce navazuje na předchozí vývoj (konstrukce tiskové hlavy a robotické manipulace) a připravuje základ pro další využití (design klimatizační jednotky). Úvodní rešerše vlivu fyzikálních vlastností používaných materiálů a ve světě použitých postupů tisku prostorových struktur je přiměřeně stručná, ale dostatečně srozumitelná a ucelená. Na jejím základě student jednoznačně identifikuje cíle vlastní práce a hypotézy, které chce ověřit. Jasně zdůvodňuje výběr materiálů pro tisk, ověřované procesní parametry i metodický postup. Experimentální program je dobře navržený, obsahuje množství důležitých výsledků a na jejich základě optimalizuje parametry počátečních experimentů pro další úroveň. Dosažené výsledky jsou věrohodné, důkladně statisticky zhodnocené a poctivě diskutované. V úvodu definované hypotézy jsou jednoznačně zodpovězené: průtok chladícího plynu nemá velký vliv na přesnost tisku, ale je nezbytný pro technologii samotnou, klíčovým parametrem je orientace tiskové hlavy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 129560