LAMBOROVÁ, L. Vliv odstupňované deformace ingotu 8K7,2, vyrobeného z mimopecně zpracované oceli 8Cr3MoV, na jeho homogenitu struktury a mechanické vlastnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Foret, Rudolf

L. Lamborová absolvovala v bakalářském studiu obor „Strojírenství“, při nástupu na specializaci MI měla minimální znalosti z používaných experimentálních metod o potřebných zkušenostech nemluvě, což se zpočátku negativně odrazilo v rychlosti provádění potřebných strukturních rozborů (porozita, čistota, mikrostruktura). Po delším zapracování prováděla pečlivě a se zájmem požadované laboratorní práce, avšak tyto byly na jaře 2020 přerušeny a v podstatě se nepodařilo na ně navázat (zakázaný nebo omezený přístup do laboratoří). DP měla být zpracována v rámci řešení projektu „TN 1000071/02-VV Tlustostěnný odlitek bez centrálních vad“, řešení projektu pokračovalo dle plánu, větší část a výsledků byla diplomantce poskytnuta ke zpracování. Se zpracováním výsledků měla diplomantka problémy – nesamostatnost, minimum zkušeností s psaním odborného textu. Cíle diplomové práce byly splněny, doporučuji DP k obhajobě. Postup a rozsah řešení a použité metody byly dány plánem projektu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Jan, Vít

Diplomová práce Leony Lamborové se zabývá analýzou mikrostruktury a vlastností materiálu ingotu oceli pro výrobu válců. Teoretická část práce postupně uvádí obecné požadavky na nástrojové materiály pro výrobu válců, a představuje používanou skupinu materiálů. Zvláštní oddíl je věnován vzniku vad v tuhnoucím ingotu a tepelnému zpracování ocelí. Experimentální část práce popisuje výsledky získané sadou experimentálních postupů metalografie. Prezentovány jsou sady dat získaných jednak ze samotných ingotů a dále z postupně prokovaného ingotu, což dává možnost sledovat vývoj mikrostruktury, přítomnosti vad i mechanických vlastností v závislosti na stupni prokování materiálu. Popis má jisté nedostatky, například není zcela jasné kolik vzorků bylo použito na získání každé hodnoty měření mechanických vlastností při zkouškách tahem. Práce nicméně obsahuje rozsáhlý soubor analýz jednotlivých vměstků a jednotlivých necelistvostí - pórů a staženin. Následuje podobně rozsáhlý soubor mechanických charakteristik vzorků v litém i tvářeném stavu. Za nejdůležitější část práce z hlediska jejího hodnocení jako diplomové práce považuji část 6, kde získané experimentální výsledky jsou uvedeny do souvislostí. Domnívám se, že v této části mohly být naměřené výsledky , fraktografie a mikrostruktura diskutovány do větší hloubky. Slabinu práce spatřuji v práci s literaturou, zejména ve využívání elektronických podkladů k výuce základních kurzů jako citovaných podkladů. Jelikož se jedná často o informace obecného typu, lze jistě najít standardní monografie, ze kterých je možné čerpat informace systematicky Práce neobsahuje významné množství typografických chyb, využívá přiměřený aparát citací a má přiloženy seznamy zkratek a symbolů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 131637