DVOŘÁKOVÁ, M. Návrh metodiky měření pro hodnocení účinnosti filtrace přenosných čističek vzduchu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Lízal, František

Bc. Michaela Dvořáková si zvolila téma zaměřené na vývoj metodiky pro hodnocení čističek vzduchu. Práci se věnovala systematicky již od čtvrtého ročníku a dokázala se vypořádat i s omezeními, která přinesla pandemie nemoci covid-19, zejména s nemožností provádět experimenty v laboratoři. Slečna Dvořáková vypracovala jednak přehled dosud vyvinutých typů čističek vzduchu a dále zpracovala rešerši metod, které se pro jejich hodnocení používají. Tyto metody kriticky zhodnotila a navrhla metodiku testování čističek, která eliminovala dílčí nedostatky, které identifikovala. Následně metodiku experimentálně ověřila. Přístup studentky byl po celou dobu příkladný, postup prací pravidelně konzultovala, prokázala však také potřebnou míru samostatnosti a invence, zejména v situaci, kdy musela ze svého bytu vytvořit improvizovanou laboratoř. Celkově práci považuji za velmi zdařilou a hodnotím ji stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bělka, Miloslav

Hodnocená diplomová práce se zabývá velice aktuálním tématem, a to čističkami vzduchu a jejich schopností snižovat koncentraci částic ve vnitřních prostorech. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a experimentální část. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy z oblasti aerosolů nebo filtrace a popsány principy, jež využívají různé čističky vzduchu. Experimentální část si dává za cíl porovnat různé čističky vzduchu a účinnost jejich filtrace. Diplomová práce je čtivá, logicky uspořádaná a bez překlepů či gramatických chyb, má dobrou grafickou úroveň a je v dostatečné míře doplněna citacemi. V rámci experimentálního měření se studentka zvládla vyrovnat s pandemickou situací a měření provedla v domácím prostředí. To vedlo k větší reálnosti výsledků, na druhou stranu to ztížilo možnost porovnání výsledků jednotlivých čističek, jelikož nebylo možné dosáhnout stabilních a stejných výchozích podmínek. Hodnotu diplomové práce by také zvýšilo více proměřených nastavení čističek, např. vliv rychlosti ventilátoru nebo umístění čističky v místnosti na rychlost snižování koncentrace částic. Cíle práce však byly bez výjimek splněny, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132323