JANOVEC, J. Studium meziatomových interakcí v pokročilých materiálech s pomocí ab initio výpočtů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Zelený, Martin

Cílem diplomové práce byla analýza chemických meziatomových interakcí v diboridech transitivních kovů a ve slitině s tvarovou pamětí Ni2MnGa. Ke studiu meziatomových interakcí byly využity křivky DOS a COHP, které byly spočteny pomocí ab initio výpočtů. U slitiny Ni2MnGa byl navíc studován vliv elektronové lokalizace na vzájemnou stabilitu austenitické a martensitické fáze. Po stručném úvodu následuje kapitola podrobně popisující teoretický základ pro použité kvantově-mechanické výpočty, teorii funkcionálu hustoty a metody pro analýzu chemických interakcí mezi atomy. Druhá kapitola se zabývá studovanými materiály, jejich vlastnostmi a jejich praktickým použitím. Třetí kapitola je zaměřena na dosažené výsledky včetně diskuze. Dosažené výsledky jsou pak ještě stručně shrnuty v závěru práce. U diboridů transitivních kovů je hlavně studován vliv elektronové konfigurace transitivního kovu na pevnost vazby bór-bór a bor-přechodový kov. Ukazuje se, že pevnost bór-bór vazby roste s transferem náboje z přechodového kovu do vrstvy tvořené atomy bóru. U slitiny Ni2MnGa bylo ukázáno, že stabilita martenzitické fáze roste s rostoucí lokalizací elektronů na atomech Ni a naopak klesá, jsou-li elektrony lokalizovány na atomech Mn. Těchto výsledku student dosáhl během svých studijních pobytů ve Španělsku a v Rakousku a budou součásti připravovaných publikací, jejichž je student hlavním autorem. Celkově obsah práce působí uceleným dojmem a výstižně popisuje řešenou problematiku. Po jazykové stránce je tato anglicky psaná práce také na velice dobré úrovni. Práce rovněž vykazuje vysoké kvality i po grafické stránce a drží jednotný vizuální styl. Během řešení student dále rozvinul svoje znalosti, které získal už během řešení bakalářské práce a prokázal vysokou kvalifikaci k provádění výpočtu elektronové struktury. V průběhu řešení student projevoval vlastní iniciativu a přistupoval velice aktivně ke všem úkolům. Závěrem konstatuji, že vypracovaná práce dosáhla všech vytčených cílů. Práce tedy splňuje a v mnoha ohledech i překračuje všechny požadavky jak z hlediska rozsahu a kvality dosažených výsledků, tak i z hlediska způsobu jejich zpracováni a prezentace. Je zde také velký potenciál pro další rozvinutí a publikování dosažených výsledků. Z těchto důvodů doporučuji práci přijmout k obhajobě a hodnotit ji známkou ,,A" (výborně).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šob, Mojmír

Diplomová práce pana Bc. Jozefa Janovce je zaměřená na teoretické studium meziatomových interakcí ve vybraných diboridech tranzitivních kovů a v Heuslerově slitině Ni2MnGa, která vykazuje tvarovou paměť. Potřebné výpočty elektronové struktury byly provedeny z prvních principů za použití programu VASP, pro stanovení charakteristik meziatomových vazeb byl použit programový balík LOBSTER. Práce má 105 stran a skládá se z úvodu, popisu teoretických základů práce, přehledu vlastností studovaných materiálů, popisu a diskuse dosažených výsledků a závěru, kde jsou výsledky stručně shrnuty. Připojena je dále bibliografie čítající 136 položek, seznam symbolů a zkratek a tři přílohy. Zvolené hodnoty parametrů výpočtů zaručují dobrou konvergenci výsledků a jejich důvěryhodnost. Za hlavní přínosy práce považuji 1. Systematickou analýzu vazebných poměrů ve 12 vybraných diboridech tranzitivních kovů. Autor zde analyzuje trendy jak mezi periodami Mendělejevovy tabulky (tedy např. od TiB2 přes ZrB2 k HfB2), tak v rámci jednotlivých period (např. od TiB2 přes VB2 a CrB2 k MnB2) a vysvětluje fyzikální příčiny těchto trendů – hlavní příčinou je přenos náboje mezi atomy tranzitivního kovu a atomy bóru. Velmi užitečný je rozbor vazebných poměrů při smykové a jednoosé tahové/tlakové deformaci při konstantním objemu. 2. Rozbor vlivu výměnného parametru U na elektronovou strukturu a vybrané makroskopické vlastnosti Heuslerovy slitiny Ni2MnGa. Autor studuje velmi podrobně vazebné poměry a stabilitu v austenitické a martensitické fázi a diskutuje hlavní faktory podmiňující zkoumané jevy. Výsledky práce jsou velmi názorně a přehledně ilustrovány 25 obrázky v kapitole 3 a dalšími 10 obrázky v dodatcích. Závěrem konstatuji, že práce splňuje všechny požadavky kladené na diplomovou práci. Doporučuji ji k obhajobě a navrhuji známku A (výborně).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132354