POLCSÁK, J. Predikce a experimentální ověření funkce distribučního systému typu Z [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Babička Fialová, Dominika

Student Jakub Polcsák se věnoval komplexnímu zhodnocení funkce distribučních systémů se zaměřením na typ Z. V rámci řešení své diplomové práce splnil veškeré požadavky zadání. Při řešení práce se řídil pokyny vedoucí práce, dosažené výsledky práce jsou na velmi dobré úrovni a lze z nich vycházet při praktickém využití. Při stylistickém a grafickém zpracování své práce však projevil poněkud menší pečlivost, než technická práce tohoto typu vyžaduje, čímž zbytečně snížil celkový dojem z diplomové práce a dosažených výsledků. Hlubší zpracování problematiky (např. z hlediska experimentální činnosti v laboratoři) bylo bohužel znemožněno pandemickou situací. Z pohledu vedoucí práce proto hodnotím předloženou diplomovou práci známkou B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Rebej, Miroslav

Predkladaná práca sa zaoberá rozložením toku v trubkových distribučných systémoch typu Z, ktoré sa vyskytujú u procesných a energetických zariadení. Hlavným cieľom práce je posúdiť vhodnú metódu pre predikciu funkcie distribúcie toku pri návrhových výpočtoch. V prvej časti práce autor predstavuje trubkové distribučné systémy typu Z spolu s príkladmi ich aplikácii a ukazuje potrebu zaoberať sa danou problematikou. Autor zvolil tri metódy analýzy, ktoré v práci následne bližšie popisuje. Jedná sa o experimentálnu metódu, metódu numerického modelovania dynamiky tekutín (CFD) a analytickú metódu. Študent v práci krátko popisuje aj výrobu a povrchovú úpravu distribútorov pre potreby vlastných experimentálnych analýz. Testovaných bolo niekoľko konfigurácií, ktorých označenie sa ale miestami zdá byť neprehľadné. V práci je ďalej popísaná CFD metóda spolu s použitými úpravami, zjednodušeniami a nastavením. Tieto postupy tu študent aj zdôvodňuje, napr. na základe doplňujúcich optimalizačných výpočtov pri stanovení koeficientu C2 alebo pri zjednodušení distribučného systému do 2D modelu. V práci ale chýba bližší popis hodnotenia konvergencie počítaných úloh. V kap. 5.1.2 je uvedené, že konvergencia bola hodnotená aj na základe ustálenosti vybraných fyzikálnych veličín. Výpis týchto veličín a posúdenie ustálenosti ale nie je uvedené. Výsledky použitých metód sú v závere práce prezentované v dostatočnom rozsahu spolu s návrhom budúcich prác. Úroveň tejto diplomovej práce ale znižuje štylistická úprava a pravopis. Podobne, grafy normalizovaných prietokov úplne nezapadajú do grafického štýlu ostatných prvkov. Uvedené nedostatky nepovažujem ale za zásadné. Práca splnila ciele a poskytuje tak relevantný pohľad na problematiku predikcie distribúcie toku. Predkladanú diplomovú prácu preto doporučujem k obhajobe a po zodpovedaní otázok navrhujem známku A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132708