JIRSOVÁ, T. Návrh vytápění a nuceného větrání pro rodinný dům Doubrava [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Charvát, Pavel

Téma diplomové práce navrhla sama diplomantka. To se velmi pozitivně projevilo na celém průběhu zpracování práce. Po úvodním upřesnění obsahu a cílů práce postupovala diplomantka samostatně, a to jak při návrhu technických řešení, tak při provádění potřebných výpočtů a zpracování výkresové dokumentace. Diplomová práce byla zaměřena na návrh vytápění a nuceného větrání pro rodinný dům, nacházející se v místě bez možnosti připojení k rozvodům zemního plynu. Pro vytápění domu zvolila diplomantka tepelné čerpadlo země-voda s plošným zemním kolektorem. Pro větrání domu zvolila větrací jednotku s entalpickým výměníkem pro zpětné získávání tepla, doplněnou o předehřev venkovního vzduchu. Pro snížení spotřeby primární neobnovitelné energie provedla diplomantka posouzení možnosti využití solárních fotovoltaických panelů, pro jejichž instalaci má dům díky ploché střeše vhodné podmínky. Na konzultace s vedoucím byla diplomantka vždy připravena a zpravidla si jen nechala odsouhlasit vlastní navržená řešení. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod
Vlastní přínos a originalita
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii
Logické uspořádání práce a formální náležitosti
Grafická, stylistická úprava a pravopis
Práce s literaturou včetně citací
Samostatnost studenta při zpracování tématu
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pech, Ondřej

Cílem předložené diplomové práce paní Bc. Terezy Jirsové bylo navrhnout vhodný zdroj tepla, otopnou soustavu a systém nuceného větrání se zpětným získáváním tepla pro samostatně stojící rodinný dům bez možnosti připojení k rozvodům zemního plynu. Pro zvolené řešení provést potřebné výpočty a zpracovat výkresovou dokumentaci. Cílem bylo rovněž posoudit možnosti využití obnovitelných zdrojů energie. Práce má 129 stran, je členěna do 6 hlavních kapitol a jejími obsáhlými přílohami jsou grafy tlakových ztrát, nomogramy pro zaregulování otopné soustavy, výpočty tepelných ztrát, výkonu podlahového vytápění a také hydraulický výpočet. Dále pořizovací náklady na materiál pro systém vytápění a vzduchotechniky a v souboru MS Excel jsou přiloženy také všechny výpočty. Nedílnou součástí příloh jsou základní stavební výkresy rodinného domu, výkresy vytápění včetně rozvinutého schématu a výkresy vzduchotechniky taktéž s rozvinutým schématem. První kapitola je zaměřena na možnosti vytápění rodinného domu pomocí tepelného čerpadla a způsoby nuceného větrání domu. Druhá kapitola popisuje dispoziční a konstrukční řešení objektu včetně tepelně technických parametrů konstrukce. Obsahuje také stanovení množství větracího vzduchu podle normy ČSN EN 15 665/Z1. Ve třetí kapitole je zvolena větrací jednotka, navrženy rozvody větracího systému s koncovými prvky a provedeny výpočty tlakových ztrát včetně zaregulování celého systému. Je zde také elegantně vyřešeno proudění vzduchu mezi jednotlivými místnostmi pomocí ventilačních prahů. V následující kapitole je nastíněn výpočet tepelných ztrát dle normy ČSN EN 12831-1 a uveden ukázkový výpočet pro jednu místnost. V páté kapitole je proveden návrh podlahového vytápění včetně výpočtů tepelných výkonů, tlakových ztrát, návrhu expanzní nádoby a pojistného ventilu, volby zdroje tepla – tepelného čerpadla se zemním plošným kolektorem včetně základních výpočtů pro návrh velikosti jeho plochy. V poslední kapitole jsou posouzeny možnosti využití obnovitelných zdrojů energie a navrženo použití fotovoltaických panelů v kombinaci s bateriovým modulem pro uložení nevyužité elektrické energie. Grafické zpracování práce je na vysoké úrovni, jednotlivé části na sebe logicky navazují. Práce je čtivá a obsahuje minimum překlepů. Pouze v popisu rovnice 5.2 má být proměnná „a“ tloušťka vrstvy, ne „tepelná propustnost vrstev nad osou trubek“. Jednotkou rovnice 5.8 má být [m]. Označení větví pomocí zkratek uvedených v tabulkách 3.2, 3.3, 3.4 a 3.5 není nikde řádně rozepsáno, u místností kde je víc přívodů/odtahu není tedy jasné, o kterou větev se přesně jedná. V tabulce 3.5 jsou použity desetinné tečky místo čárek (pravděpodobně dle materiálu výrobce). Výkresy vytápění i větrání jsou stejně jako celá práce na vysoké úrovni, jen ve výkresu č. 5 „Vytápění rozvinuté schéma“ je filtr na vratné větvi špatně otočen. Zadání bylo v plném rozsahu splněno a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132753