JUNEK, M. Metody specifikace kyberfyzikálních systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Lacko, Branislav

Student se velmi dobře seznámil nejen s metodou IDEF, ale i s problematikou navrhování automatizovaných informačních a řídicích systémů a využíváním počítačové podpory při jejich návrhu, a to prostřednictvím zahraniční literatury, protože tato problematika je u nás zatím přehlížena. Vybral vhodné články ze zahraničních vědeckých časopisů, které popisují, jak metodu samotnou, tak minulé i současné používání metody IDEF. Nastudovaná fakta dobře dokázal aplikovat na řešení cílů zadané diplomové práce. Pracoval plánovitě a konzultoval jednotlivé kroky s vedoucí diplomové práce. Správně si rozvrhl čas a promyslel postup řešení své diplomové práce, takže ji dokázal zpracovat v požadovaném termínu. Dobře dokázal vyřešit problém, čím nahradit v příkladu použití metody IDEF původně plánovaný kyberfyzikální systém (robotickou experimentální buňku), protože v důsledku karantény neměl do laboratoře ústavu přístup. Iniciativně vyhledal vhodný kreslící program pro znázornění potřebných grafických bloků IDEF pro svůj příklad, protože v důsledku šetření provozních nákladů už VUT zrušilo placení multilicence programu VISIO. Práci hodnotím jako výbornou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hammer, Miloš

Student Junek Martin zpracoval diplomovou práci s názvem Metody specifikace kyberfyzikálních systémů. Práce se skládá z 5 hlavních kapitol, seznamu použité literatury, seznamu zkratek a seznamu obrázků. Má celkem 65 stran. Předložená diplomová práce splňuje požadavky na diplomové práce kladené a jsou splněny i cíle zadání. V první kapitole „Úvod“ student shrnuje cíle diplomové práce, které soustřeďuje do 3 bodů. Zaměřuje se na analýzu výhod a nevýhod různých druhů popisu kyberfyzikálních sytémů (CPS),dále popisuje vybranou metodu, která splňuje většinu současných požadavků na návrh CPS a rozpracovává příklad vybrané kyberfyzikální soustavy. Dále poukazuje na použitý postup a metody při zpracování diplomové práce a připomíná stručným způsobem procesy digitalizace v podmínkách 4. průmyslové revoluce. Pro vlastní postup a řešení diplomové práce považuji takto pojatý úvod za zdařilý. Diplomant následně v kapitole druhé rozebírá kyberfyzikální systém jako součást Industry 4.0. Vymezuje CPS, definuje pojem kyberfyzikální systém a všímá si i historických souvislostí s uvedeným. Také názorným způsobem popisuje jednotlivé části CPS i jeho formy. Zcela správně je pojatá podkapitola s označením 2.2 a názvem Model RAMI 4.0. Zde je poměrně podrobně pozornost soustředěna na strukturu modelu, jeho vrstvy a třídy. Podobným způsobem je možné hodnotit podkapitolu s označením 2.3 a názvem Problematika popisu rozsáhlých kyberfyzikálních systémů a podkapitolu následující s názvem Metodologie pro návrh kyberfyzikálních systémů. Pro splnění cílů práce je značně důležitá podkapitola 2.5 s názvem Výběr analyzované metody. Diplomová práce se zaměřuje na metodu IDEFF, která vychází z výše uvažovaného modelu a umožňuje aplikovat strukturovaný, funkční a objektově orientovaný přístup při návrhu kyberfyzikálních systémů. Právě této metodě je věnována třetí kapitola. Zde jsou uvedeny základní informace o metodě IDEF, celkem podrobně popsána struktura modelů metody a počítačová podpora použité metody. Také podrobněji student rozebírá příklad popisu CPS metodou IDEFF. Všímá si charakteristiky vybraného systému a zdůvodňuje včetně vzniklých problémů při zpracování práce výběr objektu pro třetí bod zadání diplomové práce, tedy příklad specifikace vybrané kyberfyzikální soustavy. Lze konstatovat, že postup, rozsah řešení a adekvátnost použitých metod je na odpovídající úrovni. Předložená diplomová práce je pro oblast kyberfyzikálních systémů přínosná a i originální. Student prokázal schopnost interpretovat dosažení výsledky a vyvozovat z nich závěry. Výsledky práce jsou využitelné v praxi, ale i teorii. Diplomová práce je logicky uspořádána a splňuje formální náležitosti. Grafická, stylistická úprava a pravopis jsou na odpovídající úrovni. Student prokázal schopnost pracovat s odbornou literaturou, a to včetně použitých citací. Vzhledem k výše uvedenému hodnotím diplomovou práci známkou „výborně/A“. V Brně dne 31.5.2021

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 134720