CIESLAR, F. Modely a simulace pochodů bezemisního kolového nakladače s elektrickým pohonem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Němec, Zdeněk

Zadané téma diplomové práce je nadprůměrně náročné. Příznivě se projevilo začlenění diplomanta v řešitelském týmu, přičemž jeho účast na řešeních úloh byla významná, v některých směrech dominantní. V kapitolách 2 a 3 je velmi dobře zpracován obecnější stav mobilní techniky, související s elektrotechnikou a hydraulikou stavebních strojů. V dalších částech závěrečné práce diplomant zaměřuje pozornost na bezemisní kolové nakladače, na jejich provedení, na náhradu naftových motorů elektrickými motory. V pracovním týmu se věnuje modelování, simulacím a zkušebním měřením. Výsledky z této činnosti jsou hlavní náplní diplomové práce. Diplomant prokázal výbornou schopnost řešit teoretické i praktické úlohy při vývoji inovačních zařízení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Nevrlý, Josef

Diplomová práce vytvořená v rámci řešení projektu ev. č. FW01010156 „Výzkum a vývoj elektrického pohonu kolového nakladače“, na němž diplomant pracoval i jako externí pracovník firmy Bosch Rexrotn. Projekt přímo navazoval na příbuzný projekt FV 40339 – Výzkum a vývoj elektrického pohonu kolového nakladače, přičemž na obou projektech pracovaly podobné týmy z firmy Bosch Rexroth a VUT. To bylo ideálním zázemím pro tvorbu diplomové práce. V práci byly vytvořeny modely uspokojivé přesnosti, simulující procesy v hydraulických, mechanických a elektrických subsystémech i systému elektrohydraulického kolového nakladače, vzniklého přestavbou původního nakladače - verze se spalovacím motorem. Tyto modely jsou použitelné ve vývoji nakladače s elektrickým pohonem. V práci se vyskytuje řada desítek stylistických, gramatických, terminologických a někdy i drobnějších věcných nedostatků. V oblasti odborných pramenů nebylo dostatečně využito těch, které k řešené problematice mají blíž.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 135498