ČÍŽEK, P. NÁVRH AUTOMATICKÉ PIPETOVACÍ HLAVY NA PRINCIPU PERISTALTICKÉHO ČERPADLA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Matoušek, Radomil

Diplomová práce se zabývá návrhem a realizací prototypu pipetovací hlavy pro malé objemy, s využitím peristaltického čerpadla. Vlastní návrh měl definovaná omezení v kontextu uvažovaného robotického manipulátoru – rozměr, váha, funkcionalita vyhazovače špiček. Návrh prototypu využíval 3D tisk, procesorové řízení bylo založeno na MCU Arduino. Důležitým parametrem při návrhu byla pochopitelně přesnost a opakovatelnost. V kontextu experimentální činnosti v laboratoři je třeba konstatovat, že vzhledem ke COVID situaci, byl student při tvorbě své práce podstatně limitován, výsledné technické řešení využilo dostupného zázemí diplomanta a i přes úspěšnou realizaci, plně nenahradilo možnosti laboratoře. Součástí teoretické části práce je stručná, ale užitečná, rešerše přístupů pro přesné dávkování malých objemů kapalin v laboratorním kontextu. Zásadní část práce je návrh a praktická realizace zařízení spolu s jeho validací pomocí experimentů. Celkové řešení představuje dále rozpracovatelnou alternativu k běžným pístovým pipetám. Zpětná vazba pro kontrolu objemu a vzorec (4) patrně vyvolá zájem oponenta, provedení „odšpičkovače“ je netradiční, ale jak diplomant ukázal, dobře využitelné a hodné dalších úvah. Metodika testování i výsledky bude vhodné potvrdit dalším měřením. Rozdělení kapitol 4 a 5 nepovažuji za vhodné, ale jde o systémovou záležitost mimo studenta. Přes uvedené faktické poznámky konstatuji, že práce splnila očekávání školitele a naplnila cíle zadání. Práci hodnotím A/výborně a navrhuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Lang, Stanislav

Předložená diplomová práce je věnována návrhu a realizaci automatické pipetovací hlavy, začíná kvalitní a přehlednou rešerší problematiky, pokračuje popisem návrhu, konstrukce, realizace, ověření a zhodnocení vlastního řešení. Úprava práce i forma projevu jsou na vynikající úrovni. Informace jsou podávány přehledně a věcně. Drobnou faktickou připomínku mám snad jen k informaci uvedené na str. 30. Je zde uvedeno, že při aktivování všech tranzistorů H-můstku neprotéká motorem proud, to je sice pravda, ale zdroj by byl při tomto stavu zkratován. Myšleno bylo zřejmě nikoli aktivování, ale deaktivování. Student vytvořil konstrukční řešení pipetovací hlavy včetně samotné pipety a vyhazovacího mechanismu (ve dvou variantách), dále navrhl řídicí elektroniku a realizoval i komunikaci s nadřazeným systémem prostřednictvím komunikačního rozhraní Bluetooth. Opomenuta nebyla ani verifikace vytvořeného prototypu, v kapitole 3.6 jsou uvedeny výsledky testování přesnosti a opakovatelnosti dávkování. Student zcela jednoznačně prokázal své vynikající schopnosti pracovat na inženýrských úkolech. Práci považuji za velmi zajímavou a zdařilou. Vyzdvihnout chci i přínos pro ústav automatizace a informatiky, jelikož výsledky budou zřejmě uplatnitelné v rámci projektu openTube.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 135713