BALABÁNOVÁ, P. Podnikatelský plán pro založení malého podniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Koráb, Vojtěch

Po stránce akademické se jedná o velmi dobrou a logicky uspořádoanou práci. Po stránce praktické je práce velmi optimistická a pro praxi vykazuje vyšší míru rizika. Práci doporučuji k obhajobě a nedoporučuji žádné doplňující dotazy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Diplomová práce obsahuje exaktně stanovené cíle včetně cílů dílčích. Hlavním cílem práce je založení malé firmy pro výrobu a rozvoz jídla. Po prostudování celé práce mohu konstatovat, že stanovené cíle byly splněny. Hlavním problémem však bude realizace tohoto podnikatelského plánu v praxi. Vstup na trh při současné pandemické situaci bude pro navrhovanou firmu velmi obtížný.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Studentka použila metody anylýzy a syntézy. V analytické části byla použita i metoda dotazníkového šetření pro stanovení budoucí poptávky. Je ku škodě, že se šetření neopíralo o větší vzorek. Při analýze a výpočtu variant počtu vyrobených a rozvezených jídel se výsledky minimálního počtu jídel jeví jako poddimenzované. To je spojeno s větším rizikem neúspěchu při zahájení podnikání.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Studentka prokázala schopnost interpretovat výsledky a vyvozovat z nich patřičné závěry. Zde však platí připomínka výše k příliš optimistické kalkulaci.
Praktická využitelnost výsledků D Celý projekt je pojat dosti optimisticky, dá se říci až akademicky. Projekt je svázán s vyšší mírou rizika při vstupu na trh. V tomto stavu jsou výsledky řešení práce uplatnitelné v praxi pouze omezeně.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Práce je logická, dobře uspořádaná. Odborná terminologie je použita správně. Jazyková stránka je adekvátní těmto druhům prací. Práce vykazuje pouze minimum chyb, či překlepů.
Práce s informačními zdroji, včetně citací B Práce obsahuje kvalitní seznam literárních zdrojů. Je ku škodě, že v práci není zařazeno více anglických zdrojů. Studentka s literárními zdroji kvalitně v textu pracovala a citovala je. Norma ISO 690 je respektována.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Veselý, Josef

Závěrečná práce je zpracována standardním způsobem. Drobné nedostatky neovlivňují výsledky práce. Práce naplnila stanovený cíl. Jsou zpracovány podrobné kalkulace nákladů na poskytované produkty a to v několika variantách. Větší podrobnosti by si zasloužilo zpracování procesně – výrobních detailů, které by zvýšily praktickou využitelnost práce. Otázka k obhajobě: Domníváte se, že ve Vámi zvolené lokalitě naleznete vhodnou provozovnu, která je vybavena přesně podle potřeb Vašeho plánu? Pokud by tomu tak nebylo, bylo by možné odhadnout, jaké vybavení by bylo potřeba a kolik by stálo jeho pořízení?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Cílem práce bylo zpracování podnikatelského plánu na založení malého podniku. Mezi stanovenými dílčími cíli bylo zpracování analýzy vnějšího a vnitřního okolí podniku, provedení marketingového průzkumu, zpracování obchodního, organizačního, marketingového a finančního plánu, posouzení možných rizik projektu a zpracování harmonogramu realizace. Návrhu nového podniku předcházela poměrně důkladná analytická činnost. Cíle práce se podařilo naplnit.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C V práci je prokázáno dobré pochopení metodiky tvorby podnikatelského záměru, z provedených analýz je patrné, že se autorka v oboru orientuje. Je rovněž dobře obeznámena s konkurenční situací na trhu. Bylo provedeno jednoduché dotazníkové šetření. Závěrečná analýza rizik zobrazuje některá rizika spojená s navrhovaným podnikem a navrhuje přiměřená opatření.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Některé poznatky, získané v analytické části práce autorka uplatnila při návrhu koncepce podniku a při ekonomickém zhodnocení možností jeho fungování. Není úplně zřejmé, zda si autorka uvědomuje závažnost potravinářských a hygienických požadavků na potravinářskou výrobu tohoto typu.
Praktická využitelnost výsledků C Práce nezasahuje do procesně – výrobních detailů, jejichž uchopení je základem dobré praktické využitelnosti diplomové práce. Obchodní proces je outsourcován pomocí obchodních řetězců a chybí úvaha, zda je tento způsob prodeje pro podnik výhodný. Finanční plán je kalkulován pro pesimistickou, realistickou a optimistickou variantu, mezi kterými je však nepatrný rozdíl.
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Práce je přehledně uspořádána včetně prezentovaných tabulek a grafů. Je používána odborná terminologie obvyklá v řešené oblasti. Jsou dohledatelné některé drobné formální nedostatky.
Práce s informačními zdroji B Autorka využila doporučené informační zdroje a některé další, zdroje jsou citovány a citace jsou uváděny v doporučeném formátu.
Navrhovaná známka
C

eVSKP id 130438