NOVÁKOVÁ, L. Strategie rozvoje podniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Koráb, Vojtěch

Jedná se o velmi slabou závěrečnou práci poznamenanou pravděpodobně nedostakem času při jejím vypracování. I když je název práce zaměřen na vypracování strategie rozvoje konkrétního podniku, tak práce nepostihuje celý strategický proces. Uplatnitelnost výsledků řešení v praxi je tak velmi nízká. Práci však i přes tyto výtky doporučuji k obhajobě. Pro obhajobnu stanovuji doplňující otázku: jaké jsou strategickýé obchodní jednotky v podniku a jaké funční strategie souvisí s Vašimu návrhy pro tuto SBU.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D Práce má exaktně navržený cíl a to navrhnout strategii pro konkrétní podnik. Pro prostudování celé práce se dá konstatovat, že cíl práce byl naplněn pouze zčásti. Analytická část práce je propracována neúplně. Zvláště analýza vnitřního prostředí neobsahuje finanční analýzu. Není tak zřejmé, jak je podnik finančně silný a zda si vůbec návrhy pro strategický rozvoj může dovolit. V návrhové části není postižen celý strategický proces. Není zřejmé kolik má podnik strategických obchodních jednotek - SBU, pro kterou SBU jsou nárhy míněny a jaké jsou funkční strategie.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod D Zvolený postup řešení je správný. Pravděpodobně z nedostatku času však celá práce nebyla dotažena do zdárného konce. Práce je nevyvážená mezi analytickopu a návrhovou částí. Zváště návrhovaá část je vypracovaná pouze pro jednu oblast.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Studentka potvrdila svoji schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich opatřičné závěry pouze zčásti. Relevance mezi analytickou a návrhovou částí nebyla prokázána.
Praktická využitelnost výsledků E Výsledky doasažené řešením práce nejsou použitelné v praxi a to z důvodu neúplného postižení strategického procesu v poddniku. Chyby jsou jak v analytické části práce, tak i v návrzích strategie rozvoje podniku.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň D Úroven formální i grafická je v celé práci velmi nízká. Z nedostaky času při řešení jsou v práci gramatické chyby. Tabulky přetékají přes stránky.
Práce s informačními zdroji, včetně citací D Práce obsahuje seznam literatury. V seznamu literatury nejsou obsaženy doporučené tituly literatury z oficiálního zadání. V práci mělo být obsaženo více anglických literárních zdrojů.
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Veselý, Josef

Závěrečná práce je zpracována standardním způsobem. Drobné nedostatky neovlivňují výsledky práce. Práce naplnila stanovený cíl. Otázka k obhajobě: Při stanovování vah a kvantitativního hodnocení té které položky matice SWOT, jste postupovala zřejmě individuálně, tedy s určitou mírou subjektivity. Jak by bylo možné ve firemním prostředí tento postup objektivizovat?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Hlavním cílem práce bylo na základě kritické analýzy navrhnout strategii rozvoje podniku. Cíl práce se podařilo naplnit.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B V práci je prokázáno pochopení aplikace analytických metod, je patrné, že se autorka v oboru automobilové dopravy dobře orientuje. Je rovněž obeznámena s konkurenční situací na trhu.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Z jednotlivých provedených strategických analýz autorka identifikuje výstupy, které se následně stanou součásti analýzy SWOT. Přehledně je zpracována kvantifikovaná SWOT analýza.
Praktická využitelnost výsledků C Detailní pozornost je věnována především jednomu z návrhů, který je reálný a realizovatelný. Jsou vyhodnoceny ekonomické přínosy autorčiných návrhů. V práci není detailněji pojednána současná a budoucí (plánovaná, po realizaci návrhů) ekonomická situace firmy, což může snižovat praktickou využitelnost práce.
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Práce je přehledně uspořádána včetně prezentovaných tabulek a grafů. Je používána odborná terminologie obvyklá v řešené oblasti.
Práce s informačními zdroji C Autorka využila doporučené informační zdroje a některé další, zdroje jsou citovány a citace jsou uváděny v doporučeném formátu.
Navrhovaná známka
C

eVSKP id 130443