DEMČÁKOVÁ, L. Podnikatelský plán na založení kavárny ve Zbýšově [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Bumberová, Veronika

Celkově je předložená diplomová práce v podobě vytvoření ekonomicky realizovatelného a životaschopného podnikatelského plánu zpracovaná na velmi dobré úrovni. Otázka č. 1: S jakou konkurenční výhodou vstupuje nová kavárna do spádové oblasti? Jak těžké je produkt v podobě výroby snídaní a doplňkové služby v podobě dětského koutku konkurencí ve spádové oblasti napodobit?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Práce je s ohledem na hlavní cíl a stanovené dílčí cíle práce zpracovaná na velmi dobré úrovni. Výsledky analýz podporují záměr založení kavárny s nabídkou snídaní ve vybrané spádové oblasti. Autorka v práci dodržuje a splňuje nastavené cíle v souladu s teoretickou, analytickou a návrhovou části práce.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Autorka práce používá jak standardní analytické metody sběru sekundárních dat pro posouzení podnikatelského prostředí, tak i primární sběr dat prostřednictvím kvantitativního výzkumu u potencionálních zákazníků formou dotazníkového šetření, který je zpracován co do rozsahu, tak i vypovídací hodnoty a naplnění vzorku na velice dobré úrovni. V práci jsou dodrženy postupy řešení a metody, které jsou stanoveny jak v cíli, tak návazně popsány v teoretické části a uplatněny v části praktické.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B Z hlediska schopnosti interpretovat dosažené výsledky z analýz a vyvozovat z nich závěry je na velmi dobré úrovni. Chválím za precizní popis životního stylu či kulturní faktory v oblasti konzumace kávy a přípravě snídaní, z nichž autorka dedukuje trend a vývoj poptávky včetně možností digitalizace provozovny do online prostoru. Klíčová zjištění z provedených analýz jsou zaneseny do přehledných tabulek a následně podrobeny další analýze dle zvolené metodiky.
Praktická využitelnost výsledků C Práce je s ohledem pro praxi reálně použitelná pro spuštění podnikání ve vybrané spádové oblasti za předpokladu udržitelné konkurenční výhody. Malinkou chybičkou je uvedení výrobních nákladů u alko a nealkoholických nápojů místo nákupních cen dodavatelů. V prvním roce je plán realizovat kurzy v hodnotě 25 000,-Kč, ale v cash-flow pro první rok tyto náklady činí 13 800,-Kč a ve druhém roce dokonce přes 40 000,- Kč - (asi se plány mezitím změnili). S ohledem na lokaci kavárny a její velikost bych držela příjmy pod hranicí milionu korun, aby nedošlo k plátcovství DPH. Dále bude záviset na průběhu současné situace vládních restrikcí a rychlosti očkování v době Coronaviru, které můžou oddálit spuštění činnosti a negativně ovlivnit plán akcí projektu.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Teoretická, analytická a návrhová část jsou navzájem logicky propojeny. Práce splňuje formální náležitosti dané směrnicí. Studentka v práci používá adekvátní terminologii na velmi dobré úrovni ačkoliv formulace některých vět je zavádějící (např. cílová skupina zákazníků bude oslovena pomocí dětského koutku). Odborná jazyková úroveň odpovídá zvolené problematice.
Práce s informačními zdroji, včetně citací B V práci je s citacemi pracováno na velmi dobré úrovni s ohledem na veřejné dostupné informace a knižní literaturu, tak i v případě zpracování výsledků dat z provedení vlastního primárního výzkumu.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Karas, Michal

Samotnému plánu předchází pečlivá a věcná analýza, plán samotný je formulován precizně, včetně finanční částí plánu a hodnocení rizik. K obhajobě připojuji následující otázku: Pro start podnikání uvažujete s čerpáním úvěru od banky, je pravděpodobné, že banka bude ochotna úvěr v této výši poskytnout?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Obsažený finanční plán je zpracován podrobně na úrovni cash flow, odvozeného přímou metodou. Bylo by vhodné na tento krátkodobý plán navázat i střednědobým výhledem pro období 2-3 let, který je často požadován poskytovateli úvěru.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 133001