CHAMRAZ, Š. Návrh strategie rozvoje malého podniku poskytující ubytovací služby na Slovensku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Bumberová, Veronika

Celkově je předložená závěrečná práce zpracovaná na dobré úrovni. Drobné nedostatky neovlivňují kvalitu výsledků a cíle práce. Otázka č. 1: V teoretické části práce tvrdíte (str. 46), že v současnosti se matice SWOT nahrazuje maticí TOWS, která umožňuje podrobnější rozbor a určení konkrétnější strategie, můžete to blíže vysvětlit?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Práce je s ohledem na hlavní cíl a stanovené dílčí cíle práce zpracovaná na relativně dobré úrovni. Výsledky z provedených analýz podporují vybrané návrhy iniciativ a na ně navazující rozvojové intervence. Jedinou výtku mám v rámci přínosů prokázání upevnění pozice firmy na trhu. Nicméně, autor v práci dodržuje a splňuje nastavené cíle v souladu s teoretickou, analytickou a návrhovou části práce.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Autor práce používá standardní analytické nástroje a metody pro zhodnocení interního a externího kontextu prostředí formou sběru sekundárních dat z veřejně dostupných informací, tak subjektivního náhledu a zkušeností zaměstnanců firmy. Osobně bych v rámci práce uvítala průzkum trhu z pohledu stávajících zákazníků v oblasti spokojenosti a loajality v případě akvizice nových, pak určení tržního potenciálu respektive poptávku a preference ve vybraných oblastech. Nicméně klíčová zjištění z provedených analýz jsou zaneseny do přehledných tabulek a následně podrobeny další analýze a zhodnocení dle zvolené metodiky.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Z hlediska schopnosti interpretovat dosažené výsledky z analýz a vyvozovat z nich závěry je na relativně velmi dobré úrovni. Avšak některé dílčí analýzy a zhodnocení postrádají hlubší analýzu a interpretaci ve vazbě na následnou oporu v rámci návrhů (prodloužení smluv s klíčovými partnery, modifikace marketingové strategie, recepční systém).
Praktická využitelnost výsledků C Práce je v praxi reálně použitelná jako podpůrný podklad pro implementaci intervencí v oblasti dalšího rozvoje a růstu malého podniku s ubytováním. Pro praxi návrhy postrádají více konkrétnější implikace v souvislosti s návrhy prodlužování smluv se současnými partnery (jaké partnery, v jakém objemu a časové doby platnosti smluv). Modifikace marketingové strategie ne zcela zohledňuje zaměření na největší zákazníky tj. personální agentury a velké společnosti. Je škoda, že navržené iniciativy v rámci strategie penetrace nebyli podpořeny průzkumem u zákazníků, ale zůstali pouze plánovanou aktivitou. Naopak chválím návrh v oblasti implementace rezervačního systému, který je založen na relevantních výstupech analýz s možností zvýšení efektivity procesů a zvýšení kvality služeb.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Teoretická, analytická a návrhová část jsou navzájem logicky propojeny. Práce splňuje formální náležitosti dané směrnicí. Použitá terminologie je na relativně dobré úrovni s občasnými neodbornými výrazy (např. "podnik zabývaný na trhu", "zgrupuje" " v této brandži", "mravčia práca" apod.). Výhradu mám také k řazení tabulky 8 a textu na str. 74.
Práce s informačními zdroji, včetně citací C V práci je s citacemi pracováno na velmi dobré úrovni s ohledem na veřejně dostupné informace, odbornou literaturu a firemní dokumenty. Z hlediska citace názorů nebo zkušeností vedení a zaměstnanců společnosti jsou na dostatečné úrovni.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Kissová,, Jana

Autor v diplomovej práci preukázal schopnosť využiť získané teoretické poznatky a aplikovať ich v dostatočnej miere v rámci analytickej časti. Diplomová práca predkladá návrhy potenciálneho smeru ďalšieho rozvoja spoločnosti poskytujúcej ubytovacie služby ALRENT.SK, s.r.o, pričom uvedené návrhy sú vhodne naplánované z hľadiska času aj realizácie. Na základe predkladaných návrhov je možné konštatovať, že autor bol veľmi dobre oboznámený s prostredím analyzovanej spoločnosti. Cieľ práce považujem za splnený. Práca má logickú a prehľadnú štruktúru. Na základe uvedených skutočností predkladanú diplomovú prácu odporúčam k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 133279