SIMONYIOVÁ, M. Řízení volného kapitálu podniku na trhu kryptoměn [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Budík, Jan

V práci byla řešena problematika trhu s kryptoměnami a jejich možné využití jakožto alternativního investičního nástroje. Jsou popsány hlavní kryptoměny, investiční modely a hlavní ekonomické metriky pro analýzu rizika a ziskovosti. Na základě zjištěných poznatků je vytvořena investiční strategie. Výsledky aplikační části jsou použity jako návrh pro správu volného kapitálu společnosti, která svým přístupem k riziku vyhovuje navržené investiční strategii. Práce reflektuje požadavky trhu, kdy stále více lidí směřuje k alternativním investičním nástrojům, které nespadají do standardního finančního systému. Jsou splněny všechny znalostní i formální požadavky a práci doporučuji k obhajobě. V rámci obhajoby pokládám následující otázky: 1) čím se od sebe liší jednotlivé kryptoměny? 2) kolik je momentálně vytvořených kryptoměn a je stále rostoucí trend ve vytváření nových kryptoměn?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Zavadil, Marek

Práce komplexně zpracovává problematiku návrhu investice do stále ještě nového segmentu kryptoměn, který jak autorka sama hodnotí je spíše v investičním spektru, na úrovni podminku. S prvním krokem ve zhodnocení splnění podmínky, že si podnik takovouto investici může dovolit. To za použití adekvátních metod hodnocení vhodnosti a způsobu výběru konečného portfolia. Pro interpretaci výsledku je nevýhodou stavba na historických datech, která nemusí reflektovat a zaručovat budoucí vývoj, nicméně autorka v návrhu toto zohledňuje, resp. snižuje rizika skrze navrženou diverzifikaci portfolia a vkladů v průběhu ročního období pro zohlednění a zprůměrování vývoje nákupních cen aktiv. Práci navrhuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 135237