BOURKOVÁ, V. Financování podnikatelských aktivit [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Ptáček, Roman

Cílem diplomové práce je zhodnocení vybraných forem financování podnikatelského subjektu a využití různých forem státní pomoci během pandemie pro udržení či restartu podnikatelské činnosti. Přestože autorka cíl necitovala přesně ze zadání diplomové práce, práce samotná cíl naplňuje. Začátek práce nejdříve shrnuje základní pojmy v oblasti financování a vybraných ukazatelů finanční analýzy, což nepůsobí jako logické uspořádání. Stejně tak nejdříve charakteristika SWOT analýzy a teprve potom další metody analýz, ze který by do SWOT matice měly být použity dílčí závěry či zjištění. Poté už struktura práce lépe odpovídá zadání i logickému postupu. Dále se autorka věnuje krátce obvyklým i méně obvyklým formám financování podnikatelské činnnosti, včetně finančně úvěrových operacím a také novodobých nebankovních způsobů financování (crowdfunding, P2P atd.). Bohužel žádnou z těchto forem autorka již dále nepoužila a věnovala se už pouze dotacím a státním podporám v období pandemie, poměrně přehledně zpracovaným. Následuje praktická aplikace na příkladu konkrétního ubytovacího zařízení, které se snažilo minimalizovat své ztráty za pomocí programů Antivirus a Covid Ubytování, ve snaze minimalizovat ztráty vyvolané protiepidemiologickými opatřeními, která znemožnila další úspěšný rozvoj. Návrhová část obsahuje bohužel málo konkrétních návrhů, resp. návrhy nejsou doplněny kalkulací (bezkontaktní recepce, rozšíření ubytovací kapacity přístavbou nového patra), jsou to spíše jen myšlenky, které je potřeba podrobněji zpracovat. Otázka k diskusi: Dokážete si představit využití crowdfundigové kampaně nebo využití Business Angel apod. pro VV Hotel B&B?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň D
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Ing. Petr Toman, Ph.D

Struktura práce je ze začátku špatně koncipovaná, cíl práce měl být formulován precizněji. Celkově se jedná o průměrnou práci, která popisuje jak běžné či méně běžné formy financování podnikatelských aktivit, tak i v současné (nebo spíše nedávno minulé) době státní podpory v období pandemie, na které je ostatně celá praktická část práce zaměřena. Ovšem jako by se zapomínalo na to, že podnikatelské subjekty budou muset využívat i jiných forem financování. Praktická využitelnost je nízká, nebož neobsahuje konkrétní návrhy, ale spíše jen obecná doporučení bez finanční kalkulace.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků D
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň D
Práce s informačními zdroji C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 135316