KÖKÉNY, A. Zhodnocení finanční situace podniku a návrhy na zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Sághy Estélyi, Kristína

Autor práce pracoval samostatne a preukázal hlboký záujem o riešenú problematiku. V rámci riešenia zvolenej problematiky využíval široký metodický aparát, ktorý uvádza v kapitole 1 „Teoretická východiska práce“. V kapitole 2 „Analýza současné situace“ autor prináša detailnejší pohľad na vonkajšie a vnútorné prostrednie podniku pomocou vybraných metód strategickej analýzy a následne analyzuje podnik za desaťročné obdobie. Veľmi kladne hodnotím porovnanie výsledkov finančnej analýzy podniku s konkurenčnou spoločnosťou, ako aj porovnanie výsledkov analýzy pomerových ukazovateľov s priemernými hodnotami za odbor, v ktorom daný podnik pôsobí. V rámci tejto kapitoly by bolo prínosom zamyslieť sa ešte viac nad niektorými výstupmi analýz a uvádzať detailnejší pohľad na zistené skutočnosti (napr. analýza znižovania rentability celkových aktív podniku rozkladom ukazovateľa ROA, dodatočná analýza krátkodobých pohľadávok a krátkodobých záväzkov podniku, analýza nákladov a výnosov podniku) a klásť väčší dôraz na syntézu výsledkov. V kapitole 3 „Návrhy řešení“ autor vychádza z výsledkov získaných analýzou v predchádzajúcej kapitole. Táto kapitola, čo sa rozsahu týka, je stručnejšia oproti predchádzajúcim dvom kapitolám. Návrh uvádzaný v podkapitole 4.1.1 považujem za prínosný a aplikovateľný v súčasných podmienkach. Kladne hodnotím kvantifikáciu dopadu návrhu na vybrané položky výkazu zisku a straty a na rentabilitu podniku. Návrh v podkapitole 4.1.2 považujem tiež za prínosný, ale v tomto prípade by som uvítala vypracovanie presnejšieho postupu aplikácie návrhu do podnikovej praxe, odhad počtu študentov, ktorí by vykonávali prax u danej spoločnosti, ako aj vyčíslenie nákladov a výnosov týkajúcich sa zavedenia študentskej praxe u danej spoločnosti. Napriek uvedeným nedostatkom diplomovú prácu považujem za dobre spracovanú a odporúčam k obhajobe. Otázka vedúcej diplomovej práce: Kvantifikujte náklady a výnosy analyzovaného podniku spojené s prijatím študentov na prax.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Bendová, Martina

Cíle diplomové práce byly naplněny. Student se v dané problematice orientuje velmi dobře a prokázal tak, že znalosti získané během studia umí aplikovat v praxi. Celkově je diplomová práce zpracovaná velmi přehledně, obsahuje pouze drobné gramatické chyby. Diplomová práce má přehlednou strukturu a jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazují. V teoretické části student prokázal schopnost pracovat s odbornou literaturou a dostatečně vysvětlil danou problematiku. Oceňuji velmi podrobné zpracování analytické části, ve které student zhodnotil finanční situaci společnosti. Student dokáže jednotlivé výsledky velmi dobře interpretovat a správně je uvádí do souvislosti s konkrétní situací ve společnosti. Student danou problematiku navíc vysvětluje srozumitelně, takže dané téma je dobře pochopitelné i pro laickou veřejnost. U návrhů na zlepšení oceňuji, že se student zaměřil na oblast, se kterou má společnost dlouhodobě největší problémy, a to na náklady na zaměstnance a na problematiku generační obměny. Oceňuji, že student návrhy přizpůsobil i současné situaci na trhu, kdy řada společností a společnost XYZ nevyjímaje, postihla nutnost zavádět home office. Společnost má s tímto tedy již zkušenosti a je na toto z praktického hlediska připravena. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě s výslednou známkou výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 135414