NEVORAL, T. Automatický stavěč kuželek – separace a transport kuželek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Matoušek, Radomil

Diplomová práce se zabývá primárně konstrukčním návrhem automatického stavěče kuželek (ASK) pro kuželkářský sport, což je v současnosti jedna z aktivit ústavu směrem k WNBA, přičemž poznamenejme, že bezšňůrové ASK jsou pro WNBA unikátní, a jde tedy o původní vývoj. Specifickým zaměřením autora práce, který jinak rozpracoval koncepci celého ASK, je návrh, simulace a realizace prototypu shrnovače, horizontálního separátoru a vertikálního výtahu kuželek. V kontextu výroby prototypu stroje je třeba konstatovat, že vzhledem ke COVID situaci, neměl student po většinu času tvorby praktické části diplomové práce zajištěn přístup do vývojové dílny ústavu. Tato limitace byla vzhledem k značnému objemu práce velmi kritická. Přesto diplomant svým maximálním úsilím dokončil konstrukční i prototypovou část své práce na zařízení ASK. Výsledkem je cca 80 výkresů dokumentace, simulace i výsledné prototypy. Navíc vyvinul elektronické měření rychlosti koule, které bude využito v dalších etapách vývoje stroje. Nezanedbatelně hodnotím fakt uplatnění komplexních znalostí ze strojírenství, spolu s oborovými znalostmi informatiky a automatizace. Rovněž vyzdvihuji skutečnou týmovou práci diplomanta (školitel, realizační tým ASK, WNBA aj.). Poznamenejme fakt, že diplomant patří k těm studentům, kteří chtějí celkový výsledek „dotáhnout do konce“, jinak řečeno, diplomant bude v práci na ASK i nadále pokračovat v navazujícím PGS. Konstatuji, že student splnil všechny body zadání. Práci hodnotím A/výborně a navrhuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Holoubek, Tomáš

Student zpracoval diplomovou práci řešící dílčí část rozsáhlého projektu v rámci ÚAI automatického stavěče kuželek a navazuje tím na svou předchozí bakalářskou práci. V úvodní teoretické části je představen kuželkářský sport se základními pravidly a předpisy, které je nutné respektovat pro splnění realizace. Text pokračuje porovnáním s blízkým typem hry bowling a nejznámějšími výrobci. Následuje charakteristika typů strojů a přehled historické i současné konkurence pro stavění kuželek obecně, tedy od původních provázkových až po současné bezprovázkové mechanické automaty, ze kterých vlastní návrh řešení vychází. Vlastní konstrukční řešení s upraveným revolverovým zásobníkem je rozebráno velmi detailně včetně fungování jednotlivých částí s použitím PLC. Kapitoly jsou systematicky doplněny o vzniklé problémy i aktuální způsob řešení. Doprovodné výpočtové vztahy jsou popsány a vhodně zakomponovány do textu, ale některé obrázky nebo schéma obsahují nečitelný text, literatura má relevantní odkazy, ale forma místy neodpovídá aktuální normě citací. Skutečnost, že stavba projektu jako celku je stále ve vývoji a není ještě kompletní, vysvětluje chybějící výsledky z testování funkčnosti či spolehlivosti systému. Cíle této práce ale byly všechny splněny, student má velmi dobře zvládnutou problematiku daného oboru, musel zde uplatnit vědomosti z konstruování a mechaniky až po elektrotechniku a automatizaci nejen teoreticky, ale i prakticky. Předloženou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A / výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 135711