LACKOVÁ, K. Študijná pomôcka pre výučbu leteckej frazeológie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Šoustek, Petr

Bakalářská práce Karolíny Lackové se zabývá vytvořením studijní pomůcky pro výuku letecké frazeologie v E-learningovém systému Moodle. V úvodních kapitolách je po krátké motivační části vypracován přehled radiotelefonních postupů na neřízeném, a hlavně řízeném letišti. Tyto kapitoly jsou koncipovány jako studijní podpora k praktické části bakalářské práce. Teoretickou část uzavírá porovnání nástrojů pro výuku a procvičování frazeologie. Praktická část se již věnuje popisu vytvoření studijní pomůcky v E-learningovém systému Moodle. Stejně jako v teoretické části jsou rozdělena témata do dvou kapitol, neřízené a řízené letiště. Každá z těchto kapitol je tvořena několika lekcemi, které jsou zakončeny testem, ve kterém si studenti ověří získané znalosti. Celkově bylo vytvořeno 82 testových otázek, což považují za nadstandardní. Práce je přehledně zpracována a má logické uspořádání jednotlivých částí. Musím ocenit obrovskou píli a zápal, se kterým se studentka do řešení této práce pustila. A také s jakou pečlivostí se věnovala tvorbě studijní pomůcky v systému Moodle. Stanovené cíle práce byly v plné míře splněny. A proto musím tuto bakalářskou práci s potěšením doporučit k obhajobě s hodnocením výborně / A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Červenka, Miroslav

Ve své bakalářské práci se studentka zabývá vysoce aktuálním tématem týkajícím se nejen profesionálních, ale prakticky i všech amatérských pilotů, kteří se odváží se svým strojem vydat dále od své domoviny a nezavítají jen na plochy ve své domovině, nýbrž i vzdálenější letiště, tedy především ty za hranicemi všedních letů, potažmo i mezi velká dopravní létadla. Práce je komponována jako učební pomůcka, proto správně začíná motivační sekcí, kdy je čtenáři vysvětleno, z jakého důvodu a hlavně proč by se měl začít aktivně zabývat studiem letecké angličtiny, přičemž jsou zde shrnuty i podstatné základní pravidla radiotelefonní etikety. V následujících kapitolách je dopodrobna rozebrána komunikace jak na neřízených plochách a aeroklubových letištích, tak i příprava a správné postupy pro průlet řízenými prostory. Zvláštní pozornost byla věnována příletu, odletu, ale i pohybu na řízených letištích. Následující částí je přehled dostupných nástrojů pro trénink, dril a nácvik anglické letecké frazeologie. Neboť je značná část těchto projektů volně nedostupná za paywallem, byla stěžejní částí této práce tvorba podobného cvičiště (nejen) pro naše piloty a pilotky. Studentka velmi pečlivě sestavila výukové materiály pro poslech komunikace mezi piloty a řídicími provozu, přičemž pro do vlastních nahrávek zapojila více osob, které do cvičných záznamů vnesly variabilitu hlasů, přízvuků a výslovností. Taktéž velmi oceňuji záznamy ze skutečného provozu ATISu, dále pak z letišť v Singapuru (with very distinctive colonial accent), Hong-kongu (s čínskou, strojově generovanou angličtinou) i Newarku (strongly colloquial expressions). Vše nakonec pak uzavírá sada testů pro procvičení všech výše popsaných nabitých znalostí. Jen nepatrnou škodou je, že studiní pomůcka byla zpracován jen v systému Moodle. Do budoucna by stálo za zvážení vytvoření mobilní aplikace, například v rámci průmyslového projektu, případně diplomové práce. Celá bakalářská práce je zpracována logicky, přehledně a smysluplně, literatura citována pečlivě, cíle práce byly bezezbytku splněny a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132792