STANĚK, L. OPC UA klient pro komunikaci s PLC B&R Automation [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Lang, Stanislav

Práce pojednává o moderním průmyslovém komunikačním protokolu OPC UA. V písemné části student přehledně a erudovaně shrnul informace o protokolu OPC UA, což je vskutku přínosným počinem, vzhledem k doposud nízké dostupnosti kvalitní literatury věnované této problematice. Chválím i výborný a čtivý písemný projev. V praktické části student (s využitím nabytých zkušeností) vytvořil plně funkční aplikaci OPC UA klienta pro komunikaci s libovolným OPC UA serverem, schopnou číst a modifikovat hodnoty proměnných (základních typů). Aplikace disponuje elegantním grafickým uživatelským rozhraním, zdrojový kód o rozsahu přibližně 3000 řádků má rovněž kvalitní úpravu. Student byl při práci aktivní, velmi samostatný, výsledky průběžně konzultoval a pružně reagoval na připomínky týkající se vytvářeného programu. Na moji žádost umístil do elektronické přílohy i svoji první verzi aplikace, která by po funkční stránce splnila požadavky zadání. V kontrastu s první verzí vyniká kvalita verze přepracované, jež je zcela použitelnou jednoduchou alternativou k dostupným univerzálním OPC UA klientům.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Parák, Roman

Student Lukáš Staněk ve své bakalářské práci řeší problém zaměřený na tvorbu OPC UA klienta pro komunikaci s PLC B&R Automation. Teoretická část práce se zabývá problematikou OPC UA komunikace, kde student popisuje historický vývoj, vznik komunikace OPC UA z předchůdce OPC Classic, a organizaci OPC UA Foundation. Rešeršní část se také zabývá představením protokolu OPC UA, kde student podrobně popisuje komunikační vrstvy, bezpečnost, šifrování a přeposílání dat mezi klientem a serverem. Studentova rešeršní část je psána věcně a srozumitelné, výsledek je přehledně strukturován. Chválím množství informací, které student v rámci bakalářské práce nastudoval, jelikož téma OPC UA je relativně nová a dostupnost informací není mnoho. V praktické části práce student řeší návrh klientské aplikace OPC UA v operačním systému Windows 10 s využitím programovacího jazyka C#, která využívá PLC (Programovatelný Logický Automat) společnosti B&R Automation jako server. Student v prvotní části analyzoval požadavky na klientskou aplikaci a vhodně zvolil programovací jazyk s ohledem na budoucí pokračování, resp. využití při výuce. Řešení praktické části také vyžadovalo vytvoření uživatelského rozhraní, kde student navrhl dvě verze. Prvotní verze jak už student zmiňuje působí složitě a méně atraktivně na dnešní požadavky a možnosti, kdežto druhá verze aplikace působí velice příjemně, kompaktně a moderně. Výsledné testování navržené aplikace proběhlo pomocí VNC Vieweru připojeného k simulovanému PLC, jelikož současná doba nedovolovala reální zkoušku. Ze zkušenosti předpokládám, resp. jsem si jistý, že identický výsledek, resp. funkčnost aplikace by byla dokázána i na reálném PLC. Z bakalářské práce je patrné, že student věnoval velký objem času samostudiu při vytváření aplikace na netriviální téma. Chválím praktickou část práce, která je na vysoké úrovni s potenciálem pro pokračování. Rovněž chválím studentovu programátorskou zručnost a schopnost psát program přehledně. Teoretická část práce je rovněž na velmi dobré úrovni. Z hlediska písemného práci snižuje hodnotu kvalita obrázků. Předloženou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A / výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132796