ADAMOVIČOVÁ, L. Rozvoj obchodních aktivit podniku v textilním průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Šimberová, Iveta

Předložená práce řeší danou problematiku systematicky a v dobré kvalitě. Cíle práce byly splněny na dobré úrovni. Formální i grafická úprava vyhovuje standardům pro tento typ rpáce, včetně aktuálnosti odborných zdrojů a citací. Poznámku a dotaz mám k návrhu: 1. Jaké zkušenosti máte s vytvářením e-shopu? Jakých předpokladů a teoretických východisek jste se držela při jeho navrhování? 2. Kd yvidíte kritické body realizace vaších návrhů?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Cíle púráce byly splněny na dobré úrovni. Autorka porvedla požadované ananlýza a navrhla řešení rozvoje obchodních aktivit zaměřených na velkoobchodní činnost.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Zvolený postup řešení a výběr metod odpovídá požadavkům na tento typ práce.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B Autroka velmi dobře prokázala schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry.
Praktická využitelnost výsledků C Výsledky mají potenciál pro praktické uplatnění, a jejich realizace je velmi pravděpodobná. Pro zvýšení hodnoty v této oblasti bude vhodné precizněji porovnat funkčnost e-shopu z pohledu konkurence a odběratelů.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A Uspořádání práce, formální i grafická úprava splňuje požadavky. Autorka prokázala schopnost odborného vyjadřování, odborná jazyková úroveň i použitá terminologie vyhovuje standardům.
Práce s informačními zdroji, včetně citací B Počet a výběr odborných zdrojů je vyhovující, včetně jejich aktuálnosti. Autorka se zdroji pracovala v textu, což dokládají citace, a jejich správnost. Výhradu mám k některým datům, které končí rokem 2018 (např. graf č.4 atd.), tyto data mohou zkreslit vyvozený úsudek, protože zejména v posledních dvou letech 2019-2020 se udála velký změna, která je způsobená pandemii COVID-19.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Milichovský, František

Předložená diplomová práce splňuje požadavky, které jsou kladené na tento typ závěrečné práce. I přes zjištěné nedostatky lze práci považovat jako podklad pro rozvoj obchodních aktivit vybraného podniku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Diplomantka zpracovala diplomovou práci na standardní úrovni. Určité problémy lze vnímat v případě stanovení nákladovosti jednotlivých návrhů s jejich potenciálnímu přínosu. Nicméně, jako pozitivní lze považovat vymezení variantních scénářů. Vzhledem k jednotlivým návrhům práce a výslednému zhodnocení lze konstatovat, že diplomová práce dosáhla stanoveného hlavního cíle.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Zvolený postup řešení diplomové práce odpovídá zadanému tématu. V úrovni naplnění jednotlivých metod jsou drobné rezervy, při jejichž rozpracování by práce mohla dosáhnout mnohem vyšší úrovně. V případě zpracování SWOT analýzy postrádám teoretický podklad na postup vyhodnocení zahrnutých prvků.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D Podle vyjádření diplomantky se diplomová práce zaměřuje na rozvoj aktivit velkoobchodu. Sociální faktory zaměřuje pouze na ženy ve věku 30-60. Popis podniku (kap. 3.1) neobsahuje jednoznačné propojení mezi uvedenými parametry. V případě popisu podniku postrádám upřesnění typu oděvů - pro jasnou představu nestačí zařazení do textilního odvětví. Nejasnost v zaměření práce (VO - MO) ještě podtrhuje obsah analýzy obchodních aktivit podniku (kap. 3.3.3). V souhrnu obecného okolí podniku je uvedena hrozba "ekonomické recese". Vzhledem k zaměření vybraného podniku a jeho sortimentu dojde v důsledku covidových opatření k poklesu prodeje, ale výraznější propady se neočekávají. Během covidového období domácnosti odkládali spotřebu a mají dostatečné finanční prostředky.
Praktická využitelnost výsledků D Návrh 4.1 lze vnímat jako pozitivní. Nesouhlasím však s formulací, že náklady budou nulové. diplomantka přímo zmiňuje, že majitel vynaloží svůj čas (možnost vyjádření implicitních nákladů). Současně je možné specifikovat předpokládané přínosy, kterých má být dosaženo. V případě návrhů v marketingové oblasti lze dílčí části považovat za adekvátní. Výhrady mám k vyjádření nákladů a přínosů. V případě rebrandu není dostačují změnit pouze logo, dopady budou v kompletní výměně používaných materiálů. Vytvoření a péče o webové stránky vyžaduje pravidelnou kontrolu - není podstatné, zda by bylo využito outsourcingu nebo vlastního pracovníka. Stejná situace platí i v případě online katalogu. Návrh na zavedení odborného školení v oblasti módy vnímám význam v případě maloobchodu, kde by pracovník prodejny měl poradit zákazníkovi. V případě velkoobchodu však nevidím důvod, jelikož se podle popisu jedná o prodejce a distributora oděvů - ne výrobce.
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B V rámci struktury obsahuje práce několik kapitol, které obsahují pouze jednu podkapitolu ( 2.5; 2.6; 3.4; 4.1; 4.3). V případě použité terminologie a jazykové úrovně je dosaženo dobré shody se zadaným tématem.
Práce s informačními zdroji E V teoretické části uvádí diplomantka několik schémat, která převzala z knižních zdrojů, ale uvádí pouze nepřímou citaci i když by měla být přímá. Kapitoly 3.1 až 3.3 obsahují v textu jedinou citaci i přesto, že se jedná o analytickou část práce. V případě popisu podniku vychází diplomantka z určitých zdrojů (vnitřní dokumentace, webové stránky, osobní sdělení), které musí citovat a to i přes požadavek na nezveřejnění jména subjektu. Lze využít např. formulace VYBRANÝ PODNIK. Vzhledem ke stávající podobě diplomové práce nevidím důvod pro rozhodnutí o neuvedení jména podniku, jelikož je přímo jmenován (např. v kap. 3.1, s. 34; 3.2.3, s. 43-46). V případě analýzy obecného okolí není jasné, proč diplomantka neuvádí zdroje, ze kterých čerpala uvedené informace.
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 135012