ZLÁMALÍKOVÁ, L. Zhodnocení finanční situace mezinárodně působícího podniku a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Ptáček, Roman

Cílem této diplomové práce je zhodnotit výkonnost podniku Hoxter a.s. s využitím nástrojů finanční analýzy v časovém období 2015 až 2019. Na základě zjištěných hodnot jsou navrhnuta opatření, která povedou zlepšení výkonnosti již výše zmíněného mezinárodně působícího podniku. Vzhledem k tomu, že většinu obchodů společnost realizuje na zahraničních trzích, je nutné se věnovat také devizovému riziku. Autorka použila v práci adekvátních metod jak pro strategickou analýzu (PEST, Porter, 7S), tak i pro finanční analýzu, kde je pozornost věnována i pyramidálnímu rozkladu ROE. Na základě výsledků jednotlivých analýz autorka navrhla několik doporučení i s ekonomickým vyhodnocením. Zmínil bych především možnosti eliminovat, resp. snížit devizové riziko s doporučením použít devizového forwardu, stejně jako mnoho dalších společností. Realizovatelné a přínosné je i využití faktoringu, a to i u pohledávek ze zahraničí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Luňáček, Jiří

K předložené diplomové práci mám následující připomínky a komentáře: 1. Problematika finančního hodnocení patří mezi velice často řešené problémy, zpracování tedy nemůže být inovativní. Autorka ve zpracování využívá pouze standardních metod. 2. Oceňuji netradiční pořadí prováděných analýz, kde správně SWOT analýza sumarizuje předchozí části. Dle mého názoru ale SWOT matice neakceptuje i dříve provedenou finanční analýzu. 3. Výběr oborových průměrů mohl být potvrzen i použitím benchmarkingu.. Vzhledem k produktovému portfoliu firmy se mi zařazení podniku nezdá zcela korektní. 4. U návrhové části není u všech řešení jasné, v jaké analytické části byl tento problém identifikován. Zřejmě zde převažují návrhy čistě z oblasti finančního hodnocení, což někde autorka samo dokumentuje. Ze SWOT matice ale i zde šlo formulovat doporučení na zlepšení. 5. U inženýrské práce jsem očekával využití robustnějších matematických nástrojů, a´t jde třeba o statistické vyhodnocení, predikční či rozhodovací modely atd.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 135289