MICHAL, L. Zlepšení sedimentační stability MR kapalin použitím bentonitových jílů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Roupec, Jakub

Nejdříve pár slov k obecným výsledkům DP (chybí to v závěru DP, proto zmiňuji). Studentovi samotnému se povedlo stabilizovat MR kapalinu natolik, že sedimentační stabilitou převyšuje komerčně dostupné MR kapaliny, za jejichž vývojem stojí velký projektový tým. Neméně důležitější fakt je, že stabilizovaná MR kapaliny má menší viskozitu než komerční kapalina LORD, kterou lze považovat za etalon. Tento fakt ocení zejména konstruktéři MR tlumičů, kdy je minimalizována tlumící síla od viskózní složky a regulovatelný magnetoreologický efekt má tak vyšší podíl na celkové tlumící síle. Zvýšená mez toku v řádech stovek Pa je z hlediska tlakových poměrů v tlumiči naprosto nepodstatná (tlaky až 6 MPa). Nyní k výtkám k práci. První výtka je, že výše zmíněný text nebyl prezentován v závěru. Dále studentovi vytýkám prezentaci záporné meze toku u MR kapalin bez aditiv. Teoreticky by to znamenalo, že je MR kapaliny při začátku toku aktivní a přidává do systému sílu. Je to nesmysl. Malá odchylka vznikla chybou měření, popř. vyhodnocením dat. Dále bych vytknul, že je kap. 5.3 hůře pochopitelná a vyžaduje vyšší pozornost čtenáře. Student se snažil popsat obtíže, které měl při zobecňování poznatků, kdy se snažil popsat mechanismy ovlivňující sedimentaci. Student při přípravě vzorků sice používal mikropipetu a velmi přesné váhy, ale stále zde bylo několik kroků, které mohly značně ovlivnit měření. Tím prvním a asi nejzávažnějším ovlivněním je recyklace částic, protože nebylo ve finančních možnostech na každých vzorek použít nové částice (1.600 EUR/kg => 4 vzorky na sedimentaci). Dále byla velice obtížná kontrola velikostí částic, kdy např. ruční měření velikosti částic ze snímku na SEM mikroskopu dávalo jin výsledky než přístroje pro analýzu prášků. Nicméně student získával výsledky s velkým rozptylem ať již u sedimentace, nebo u měření tokových křivek. Toto není výtkou k práci, pouze konstatováním, proč je kap. 5.3 složitější na pochopení. Kdyby výsledky měly jednoznačný trend, vše by se vysvětlovalo snadněji. Nicméně kdyby byl při komentování výsledků použit méně šroubovaný výrazový slovník, mohla by být kapitola čitelnější a srozumitelnější.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vimmr, Jan

Předložená diplomová práce experimentálně zkoumá vliv přidaných aditiv, polymerizovaných částic a nosné kapaliny tvořené emulzí na sedimentační stabilitu MR kapalin. V úvodní části práce je uvedena přehledná rešerše s četnými odkazy na literaturu dokumentující současný stav poznání. Následně diplomant formuluje cíle své práce a popisuje použité metody. V další kapitole jsou výsledky měření sedimentace pro různá aditiva a směsi olejů. Nakonec následuje diskuze výsledků a závěr. Velice kladně hodnotím kontinuitu výzkumných prací na pracovišti diplomanta, kdy diplomant navazuje na diplomové práce svých předchůdců a jeho práce bude jistě odrazovým můstkem pro jeho následovníky. Dále velice kladně hodnotím spolupráci s dalšími vědeckými pracovišti na řešeném tématu. Po prostudování předložené diplomové práce mohu konstatovat, že se jedná o nadprůměrnou práci. Všechny cíle formulované v diplomové práci byly splněny. Práce je napsána přehledně v logickém sledu. Jedinou výtku mám ke grafům, kde jsou často zobrazovány křivky s velice rozdílnou časovou škálou, např. obr. 4.5. V těchto případech by bylo asi lepší volit logaritmickou škálu. Za veliký přínos diplomanta a jeho vedoucího považuji publikaci dosažených výsledků v impaktovaném časopise, což samo o sobě dokazuje vysokou kvalitu předložené práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 129600