POKORNÝ, Š. Kondenzační parní turbína do ocelárny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Kracík, Petr

Předložená diplomová práce se zabývá návrhem kondenzační parní turbíny o výkonu 60 MWe do ocelárny s jedním procesním odběrem a vodou chlazeným kondenzátorem. Student postupoval řádně podle doporučených metodik a provedl optimalizaci, a to včetně jednotlivých stupňů v přetlakové části lopatkování. Součástí je i návrh ložisek s vyrovnávacím pístem, ucpávkový systém a kontrola kritických otáček. Výsledný návrh reflektuje mimo jiné optimální bezrozměrné podobnostní součinitele s ohledem na dovolené pevnostní namáhání jednotlivých stupňů. V závěru práce je provozní charakteristika navržené parní turbíny v závislosti na hmotnostním průtoku páry do turbíny, hmotnostním průtoku páry procesním odběrem a výsledným výkonem na svorkách generátoru. Provozní charakteristika vychází z matematickofyzikálního modelu, který si student v rámci DP vytvořil pro návrh PT. Přílohou diplomové práce je ideový řez navržené parní turbíny, který nese známky nezkušenosti, ale plní cíle zadání. V rámci návrhu ideového řezu PT byla provedena pevnostní kontrola vybraných částí vnějšího tělesa. Při zpracování práce student projevil zájem o danou problematiku, prokázal schopnost samostatného řešení zadaného úkolu a dokázal dobře zhodnotit získané výsledky. Práce splnila zadání v celém rozsahu, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím známkou výborně / A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Fiedler, Jan

Tato DP se zabývá návrhem parní turbíny pro ocelárnu. Jedná se o kondenzační turbínu s jedním regulovaným odběrem páry. Práce je členěna do 8 kapitol a obsahuje 125 stran textu. Byl proveden návrh tepelného schématu, termodynamický výpočet průtočné části včetně optimalizace regulačních stupňů. Na závěr termodynamického výpočtu byla provedena optimalizace, jejímž účelem bylo zvýšení efektivnosti celé parní turbíny v obou provozních režimech. Pro konstrukční návrh byla provedena pevnostní kontrola lopatek, navržen vyrovnávací píst, axiální a radiální ložisko, ucpávkový systém a vytvořena provozní charakteristika navržené turbíny. Všechny výpočty jsou provedeny správně s reálnými hodnotami. Práce je rozsáhlá. Výkres podélného řezu je proveden pečlivě bez vážnějších nedostatků. Diplomant má hluboké znalosti z dané oblasti a po získání praxe bude výborným technikem. Jeho práci hodnotím známkou výborně a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131917