MOLÁK, F. Bypassový systém parních turbín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Fiedler, Jan

DP pojednává o bypassovém systému parní turbíny, zejména o jeho prohřívání při jmenovitém provozu a najíždění ze studeného stavu. Práce byla zadána společností Siemens Energy Brno. V úvodu je proveden předběžný termodynamický výpočet kondenzační parní turbíny se dvěma neregulovanými odběry. Následuje teoretický popis a návrh bypassového systému, je navrženo prohřívání bypassového systému, a to jak při jmenovitém provozu, tak při najíždění ze studeného stavu. Hlavní částí práce je návrh optimalizace prohřívání, kdy je prohřívací pára zavedena zpět do přívodního potrubí k turbíně. V závěru jsou porovnány varianty prohřívání z hlediska vnitřního výkonu turbíny. Diplomant pracoval samostatně, využíval podklady od zadavatele. Hodnotím jak výbornou a užitečnou pro praxi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kracík, Petr

Předložená diplomová práce se zabývá bypassovým systémem parních turbín. Pro splnění hlavních cílů je v úvodu práce pro zadanou kondenzační parní turbínu navrženo bilanční schéma a následně je proveden předběžný návrh turbíny. Z navrženého bilančního schématu (obrázek 1 a 2) není zcela zřejmé, zda se jedná pohonovou či generátorovou turbínu. Návrh schématu není zcela konzistentní. Například pro stanovení tlaku za napájecím čerpadlem je volena tlaková ztráta v potrubí mezi kotlem a turbínou (rce. 1.26), ale tato ztráta se již nepromítla do stavu před parní turbínu ve výpočtu i ve výsledném bilančním schématu na obr. 2. V předběžném termodynamickém návrhu parní turbíny je zvolen regulační stupeň v provedení A-kolo s dýzovou regulací a u stupňová části je zvolen přetlakový typ lopatek s reakcí 0,5 a skládá se z 19 stupňů. Výsledný návrh stupňové části nepokládám za příliš zdařilý, ale je dostačující pro následující hlavní část práce. Stěžejní část práce je věnována návrhu, optimalizaci a porovnání režimů provozu bypassu provedených včetně najíždění ze „studeného“ stavu zohledňujícího mimo tlakových ztrát i sdílení tepla s okolím. V rámci dílčího cíle zadání je uveden v 4. a) vytvoření výpočtového excelu, který není součástí odevzdané diplomové práce. Je však z iteračního charakteru výpočtu a optimalizovaných výsledků zřejmé, že musel vzniknout. Celá diplomová práce je vedena spíše jako přehled vzorců s volenými hodnotami a následně jsou v tabulkách a obrázcích uvedeny výsledky, což nepokládám za příliš šťastné. Práce je dehonestována řadou nekorektních, nepřesných nebo zavádějících formulací a překlepů. Například „kondenzátor je rekuperační výměník tepla“, „V regulačním stupni se obvykle zpracovává … teplotního spádu).“, „dochází při expanzi páry k jejímu přihřívání“, popis tabulek 13 a 14 a podobně. I přes uvedené výhrady práce neobsahuje zásadní nedostatky a chyby. Po formální, jazykové a pravopisné stránce je práce na odpovídající úrovni. Předloženou diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou velmi dobře / B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 131992