BISKUP, M. Parní turbína pro malý jaderný zdroj [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Kracík, Petr

Předložená diplomová práce se zabývá návrhem kondenzační parní turbíny o výkonu 50 MWe pro malý jaderný zdroj s vysokotlakou a nízkotlakou regenerací. Student postupoval řádně podle doporučených metodik a provedl optimalizaci, a to včetně jednotlivých stupňů v přetlakové části lopatkování sousledně s bilancí tepelného schématu. Součástí je i návrh ložisek s vyrovnávacím pístem a ucpávkový systém. Výsledný návrh reflektuje mimo jiné optimální bezrozměrné podobnostní součinitele s ohledem na dovolené pevnostní namáhání jednotlivých stupňů. V závěru práce je provozní charakteristika navržené parní turbíny v závislosti na hmotnostním průtoku páry do turbíny a svorkovém výkonu. Provozní charakteristika vychází z matematickofyzikálního modelu, který si student v rámci DP vytvořil pro návrh PT. Přílohou diplomové práce je ideový řez navržené parní turbíny, který nese známky nezkušenosti, ale plní cíle zadání. Při zpracování práce student projevil zájem o danou problematiku, prokázal schopnost samostatného řešení zadaného úkolu a dokázal dobře zhodnotit získané výsledky. Práce splnila zadání v celém rozsahu, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím známkou výborně / A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Fiedler, Jan

DP se zabývá návrhem parní turbíny pro malý jaderný zdroj o výkonu 50 MWe. Práce je členěna do 10 kapitol a obsahuje 114 stran textu. V práci byl proveden návrh tepelného schématu s VTO a NTO regenerací, předběžný a detailní termodynamický výpočet průtočné části včetně regulačního stupně. Pro konstrukční návrh byl navržen vyrovnávací píst, axiální a radiální ložisko a vytvořena provozní charakteristika navržené turbíny. Všechny výpočty jsou provedeny správně s reálnými hodnotami. Výkres podélného řezu je proveden ideově bez nedostatků. Diplomant prokázal znalosti z dané oblasti a po získání praxe bude výborným technikem. Jeho práci hodnotím známkou výborně a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132031