VACEK, J. Návrh parního plynového kotle [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Skála, Zdeněk

Zadání DP bylo splněno v celém rozsahu. Diplomant provedl návrh kotle daných parametrům a tepelný výpočet teplosměnných ploch . Rozmístění jednotlivých výměníků, tj přehříváků, ekonomisérů a ohřiváku spalovacího vzduchu bylo provedeno dle běžných zvyklostí a prezentováno na výkresu kotle v rozsahu výpočtový projekt. Diplomní práce je po formální stránce a grafické úpravě zdařilá. Drobné nepřesnost jsou v systému rozměrností jednotlivých veličin (nesoulad použitých rozměrností a uverdenými v přehledové tabulce).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bursa, Robert

Obsahem předložené diplomové práce je návrh nového parního kotle s přirozenou cirkulací spalující zemní plyn. V průběhu návrhu kotle student řešil v logické posloupnosti jednotlivé dílčí výpočty ve shodě se zadáním. Byly provedeny stechiometrické výpočty včetně stanovení teploty rosného bodu spalin, stanovena účinnost kotle a proveden návrhový tepelný výpočet kotle. V souladu se zadáním úkolu obsahuje práce také výpočtový projekt kotle s dispozičním uspořádáním výhřevných ploch. Kladně hodnotím logické uspořádání a postup tepelného výpočtu včetně dostatečně přehledné grafické úpravy celé práce. Vytknul bych místy v technické praxi neobvyklou terminologii a popisy, například u popisu konvekčních přehříváků P3 a P2, kdy se jedná o čtyřhad, nicméně v tabulce je uvedeno uspořádání jako pro dvouhadé zapojení. Číslování ploch přehříváku páry je v souladu se zavedenou technickou praxi, na rozdíl od číslování ploch ohříváků vody, které jde proti zavedeným zvyklostem. V předané práci chybí teoretické zdůvodnění zvolené koncepce řešení a její porovnání s možnými alternativními řešeními. Pokud je při návrhu kotle uvažováno s prostorem pro budoucí instalaci katalyzátoru SCR, bylo by vhodné uvést zdůvodnění zvoleného řešení, možnost redukce NOx po instalaci katalyzátoru a porovnání s jinými alternativami řešení i s ohledem na provoz při minimálním výkonu kotle. Přiložený výpočtový návrh je zpracován ve vyhovující podobě, je z něj jasné uspořádání a rozměry kotle, včetně způsobu zapojení jednotlivých výhřevných ploch kotle. Vytkl bych nekoncepční propojení bubnu s přehřívákovými plochami. Pokud ostatní propojovací potrubí je naznačeno schematicky, není důvod toto měnit. Dále mi chybí vyznačení roviny řezu. Student při zpracování diplomové práce postupoval systematicky a zvládl řešení zadané problematiky. Diplomová práce tak splnila požadavky zadání a doporučuji diplomovou práci k obhajobě

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132078