MENŠÍKOVÁ, B. Vliv složení plynu na čištění plynu bariérovým filtrem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Baláš, Marek

Studentka Bc. Barbora Menšíková se v předložené práci věnuje problematice čištění plynu generovaného při zplyňování biomasy. Studentka v rešerši rozebírá zplyňovací proces a zejména druhy a vlastnosti nečistot v plynu obsažených, následně se věnuje možným metodám čištění plynu. V experimentální části práce je popsán postup experimentů a jejich výsledky, kdy se zjišťoval především vliv množství vodní páry dodávané do procesu zplyňování a teplota čistícího filtru na změnu plynu a rozklad dehtu. Práce je zdařilá, s přihlédnutím na náročnost experimentu jsou výsledky odpovídající. Studentka se dobře věnovala popisu výsledků a příčinám, které k nim vedly. Práce by v některých místech mohla být více podrobná či dopracovaná, to ale příliš nesnižuje její kvalitu. Grafická a stylistická stránka je na dobré úrovni, překlepů a chyb je přiměřeně délce a typu práce. Studentka pracovala samostatně, využívala konzultace. Jako vedoucí diplomové práce práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Lisý, Martin

Předložená diplomová práce se čištění plynu ze zplyňování biomasy pomocí přírodních katalyzátorů v bariérovém filtru. Zvláštní zaměření má práce klást na vyhodnocení vlivu složení plynu na účinnost odstranění dehtu z plynu. První část práce obsahuje rešerši zplynování, polutantů v plynu a rešerši metod čištění v plynu. Zde lze vytknout asi největší nedostatek práce, a to fakt, že rešerše téměř vůbec neakcentuje část cíle zadání, tj. důraz na vliv složení čištěného plynu. Bylo by žádoucí v rešerši postihnout detailnější a kvantifikované přínosy změny složení, zejména na reakce suchého a parního reformingu. Rešerši lze také vytknout, že klíčové části jsou čerpány z relativně starých zdrojů a neobsahují aktuální poznatky. Druhá část práce je zaměřena na návrh a realizaci experimentů s čištěním produkovaného plynu. Zde je škoda, že se nepodařilo realizovat více měření a lépe oddělit vliv parametrů podílu páry a teploty katalyzátoru, což však mělo objektivní příčiny. Některé odvozené závěry pak nejsou zcela průkazné a mohou být diskutabilní. Jedná se zejména o vyhodnocení vlivu nárůstu páry jako zplynovacího media. Nicméně kromě drobných nepřesností práce neobsahuje zásadní chyby či nedostatky (např. obr. 6.3 nezobrazuje smrkovou štěpku, jak je uvedeno v popisu). Po jazykové, gramatické a formální stránce je práce na odpovídající úrovni bez zásadních připomínek. Při zpracování diplomové práce postupovala studentka aktivně a samostatně, využila svých získaných vědomostí, aktivně konzultovala postup výpočtu s konzultantem práce. Pozitivně zejména hodnotím podíl na experimentální části, který považuji za velmi přínosný. Studentka prokázala schopnost samostatné práce, dokázala aplikovat poznatky získané během studia při realizaci diplomové práce. Po získání praktických zkušeností má předpoklady stát se kvalitním odborníkem pro energetickou praxi. Práce splňuje veškeré zákonné požadavky, splnila hlavní body zadání a práci doporučuji k obhajobě. Práci hodnotím známkou velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 132080