RIGER, R. Návrh regeneračního rotačního ohříváku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Baláš, Marek

Student Bc. Rostislav Riger se v předložené diplomové práci věnuje problematice rotačních regeneračních ohříváků a možnostem jejich využití v oblasti domovního vytápění. Student se v rešerši věnuje typům regeneračních výměníků a jejich výhodám a omezením a následně provedl konkrétní návrh výměníku za zadaný kotel na dřevní štěpku. Součásti návrhu je vyhodnocení výkonu výměníku pro režim kotle při 100 % jmenovitého výkonu a při 30 % jmenovitého výkonu. Práce je velmi zdařilá, v některých místech by mohla být více podrobná či dopracovaná, to ale příliš nesnižuje její kvalitu. Grafická a stylistická stránka je na dobré úrovni, překlepů a chyb je přiměřeně délce a typu práce. Student pracoval samostatně, využíval konzultace. Jako vedoucí diplomové práce práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Milčák, Pavel

Předložená diplomová práce se zabývá návrhem rotačního regeneračního ohříváku spalovacího vzduchu pro kotel spalující biomasu o výkonu 200 kW. Na rešerši regeneračních ohříváků navazuje výpočtový návrh, zejména tepelný výpočet pro jmenovitý a snížený výkon. Výpočtová část obsahuje dílčí nepřesnosti, které pramení z malé zkušenosti studenta v této jinak náročné oblasti rotačních regeneračních ohříváků spalovacího vzduchu. Rovněž dílčí cíl zaměřený na periferie mohl být více rozpracován. Tyto nepřesnosti a nedostatky však nemají významný vliv na hodnocení závěrečné práce a budou dále předmětem některých doplňujících otázek. Předloženou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 132082