GALKOVÁ, K. Technicko-ekonomická studie hlavního hořáku rotační pece [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Lisý, Martin

Předložená diplomová práce se zabývá technicko-ekonomickou studií výměny hořáku při výrobě slinku. Práce obsahu nejprve rešeršní část zabývající se hořáky pro cementárenský průmysl. Rešerše je zpracována dobře, logicky a bez zásadních nedostatků. Následuje popis výměny hořáku a vyhodnocení klíčových parametrů – tj. procesních, energetických, ekonomických a ekologických přínosů či negativ. Ani tato část neobsahuje zásadní nedostatky, byť některé její části jsou zjednodušené a některé závěry by bylo vhodnější podrobit detailnější analýze. Po jazykové, gramatické a formální stránce je práce na odpovídající úrovni bez zásadních připomínek. Při zpracování diplomové práce postupovala studentka aktivně a samostatně, využila svých získaných vědomostí, aktivně konzultovala postup výpočtu s konzultantem práce. Studentka prokázala schopnost samostatné práce, dokázala aplikovat poznatky získané během studia při realizaci diplomové práce. Po získání praktických zkušeností má předpoklady stát se kvalitním odborníkem pro energetickou praxi. Práce splňuje veškeré zákonné požadavky, splnila hlavní body zadání a práci doporučuji k obhajobě. Práci hodnotím známkou velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Milčák, Pavel

Předložená diplomová práce je zaměřena na technické, ekonomické a environmentální posouzení výměny hlavního hořáku v cementárenské peci. Práce je velmi rozsáhlá v oblasti rešerše dané problematiky, tedy hlavního hořáku a technologického řešení. Realizace technologických úprav při výrobě slinku s cílem snížení produkce exhalací je správným krokem ke snížení environmentální zátěže těchto zdrojů. K předložené práci bych měl dvě výtky. 1) V případě že byste v tab. 6.4 uvedla výhřevnosti tuhých paliv v MJ/kg a plynného paliva v MJ/m3 (MJ/kg) došlo by k lépe vypovídajícím a porovnatelným hodnotám. 2) Při srovnávání emisí CO2 vycházíte z identického emisního faktoru E (tCO2/tSLINKU). Tento emisní faktor by neměl být identický vzhledem k faktu, že se zvyšuje účinnost pecního systému viz tab. 6.7. Výše zmíněné výtky však nemají významný vliv na celkové hodnocení práce. Předloženou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 132099