ZMĚLÍK, J. Modifikace výrobního toku materiálu strojních šicích jehel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Kašpárek, Jaroslav

Student Josef Změlík se ve své práci zabývá modifikací materiálového toku ve výrobě strojních šicích jehel. Jedná se o modifikaci nejen v uspořádání pracovišť a přesunu materiálu, ale o komplexní zakomponování nových technologií ve výrobě a přizpůsobení materiálového toku. Práce obsahuje v úvodu velmi rozsáhlý obecný přehled teorie v oblasti logistiky, na který navazuje analýzou současného stavu v oblasti zájmu, tedy výroby strojních šicích jehel. V následné kapitole 4 a 5 popisuje dvě zásadní fáze při výrobě, kde u každé navrhuje tři možné varianty řešení. Autor zde celkem zřetelně popisuje, za jakých podmínek je možné dané varianty řešení aplikovat. Stěžejní částí práce je simulace modelů výroby pomocí numerického programu pro materiálový tok. V závěru provádí sumarizaci všech změn a doplnění pracovišť požadovaným vybavením i pro oblast ergonomie. Práce je z hlediska požadavků a cílů dle zadání úplná. Postup v závěrečné práci je správný a rozsah řešení práce je příliš rozsáhlý. Schopnost studenta interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich dílčí závěry je výborná. Uspořádání osnovy práce je logické. Formální náležitosti práce jsou splněny. Grafická úprava textové části práce je výborná. Stylistická úprava je velmi slušná. Student se vyjadřuje technicky a věcně. Citace zdrojů informací jsou uvedeny správně. Přílohová část práce je rozsáhlá a má slušnou kvalitu. Výhrady ke schématům v přílohové části nemám. Doporučuji tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Macháč, Patrik

Diplomová práce je napsána velmi strukturovaně a řádně, v teoretické části je popsána velmi podrobně oblast nástrojů řízení výroby, jejich výhody a možnosti využití. Také získané informace o informačním systému SAP nabízí rychlý přehled a srozumitelný popis. Koncepční návrhy variant rozmístění jednotlivých technologií ve výrobě společnosti byl projednáván několikrát a doporučení zvolené varianty je voleno správně. Praktická část je napsána s ohledem na know-how firmy Groz-Beckert Czech s.r.o.. V jenotlivých simulacích mohly být uvedeny příklady přínosů, popř.doporučení na zvýšení efektivity práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 132157