HENDRYCH, M. Možné chyby návrhu a provedení svarů pro následnou chemickou úpravu mořením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Sigmund, Marian

Předložená práce s názvem "Možné chyby návrhu a provedení svarů pro následnou chemickou úpravu mořením" se zabývá praktickou problematikou povrchové úpravy (mořením) nerezových svařenců. Z praktického hlediska a pohledu spolupracující firmy neexistuje jednotný postup pro všechny zákazníky, jak se popsaným chybám vyvarovat. Hlavním cílem této práce, je na předem zvoleném svařenci vyjmenovat a popsat nejčastější chyby návrhu a provedení nejen svarů. A následně doporučit, pro pracovníky dodavatelů i zákazníků spolupracující firmy, správný postup možností řešení do přehledné návodky. Práce je rozdělena do 5 kapitol. Po úvodním rozboru zadání, literární rešerši moření, svařitelnosti korozivzdorných ocelí a technologii svařování TIGem následuje experimentální část. V experimentální části je popsán postup svařování, včetně vytvořeného postupu svařování pWPS-specifických parametrů svařování. Dále je zde popsán reálný proces moření a pasivace lety ověřený spolupracující firmou. Následuje vyhodnocení makrostruktury jednotlivých svarů a váhových (procentuálních) úbytků, vlivu doby moření v souvislostech k mořené součásti. Závěr práce obsahuje rozbor dosažených výsledků, včetně v příloze poskytnuté příručky pro zákazníky spolupracující firmy s vlastním doporučením autora, jak danou problematiku řešit. Po formální stránce má práce několik drobných nedostatků, hlavně v oblasti neúplných citací norem, chyba záložky v seznamu obrázků, rozložení a mezer mezi jednotlivými obrázky. Po odborné stránce jsem nikde nedohledal typ použitého mořícího přípravku? Autor práce se o problematiku povrchové úpravy nerezových svarů aktivně zajímal, pravidelně (i v této nelehké době) docházel na praktické experimenty do spolupracujících firem i na předem domluvené konzultace s vedoucím práce. Sám autor z vlastní iniciativy realizoval a vyhodnotil experiment váhových úbytků. Ze spolupracující firmy bylo před dokončením práce připomínkováno, nezapracování vlastních svářečských poznatků a řešení, včetně citací do příručky pro zákazníky. Tyto připomínky byly posléze zapracovány a tím pádem i splněny podmínky spolupracující firmy. Autor prokázal, že se orientuje v dané v problematice i po praktické stránce se mnohé ve spolupracujících firmách naučil, a proto jeho diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kubíček, Jaroslav

Předložená práce Bc. Marka Hendrycha s názvem „Možné chyby návrhu a provedení svarů pro následnou chemickou úpravu mořením“ se zabývá problematikou rozpouštění závitů na sprchovací jednotce z vysokolegované korozivzdorné oceli při odmoření svarových oxidů. Cílem této práce je optimalizovat podmínky moření z titulu zabránění změny rozměrů exponovaného závitu. Po úvodním rozboru problematiky zadání DP je provedena teoretická studie, která je obsahově příliš rozsáhlá vzhledem k experimentální části. Dominantní část studie je věnována korozním pochodům a svařovací metodě TIG. Následuje experimentální část s popisem materiálového složení sprchovadla, svařování a zkušební série s různými mořícími podmínkami. V práci jsou netechnické termíny např. „mizení závitu“. V experimentu schází detail rozpuštěného závitu sprchovadla a přepokládal bych řez závitem, podobně jak jsou provedené řezy svarovým spojem. Pro experimentální moření dle mého názoru je dostatečný vzorek - ohyb trubky s přivařeným závitem a detailnější fotky odmořených povrchů. V obr. 75 by bylo přehlednější uvést dobu moření než jen číslo vzorku. Vzhledem k nárůstu tloušťky oxidické vrstvy a tím ochuzení základního materiálu o chrom bych doporučoval i ověřit různou dobu tepelné expozice vzorku závitu v peci a posléze mořit. Doporučení pro praxi na základě vyhodnocení experimentu je dostatečné. Po formální stránce je práce bez zjevných nedostatků. Konstatuji, že stanovené cíle práce jsou splněné a diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 132169