PINKAS, J. Kondenzační výměník za kotel na tuhá paliva 200 kW [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Baláš, Marek

Student Bc. Jan Pinkas se v předložené práci věnuje využití odpadního tepla pomocí kondenzačního výměníku. Práce obsahuje krátkou rešerši tepelných výměníků, dále pak popis kondenzace a přestup tepla při ní a celkový postup návrhu výměníku. V závěru práce je návrh konkrétního kondenzátoru pro zadané parametry paliva a spalovacího zařízení. Práce je zdařilá, v některých místech by mohla být více podrobná či dopracovaná. Grafická a stylistická stránka je na dobré úrovni, překlepů a chyb je přiměřeně délce a typu práce. Student pracoval samostatně, využíval konzultace. Jako vedoucí diplomové práce práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Lisý, Martin

Předložená diplomová práce se zabývá návrhem kondenzačního výměníku za kotel na tuhá paliva o výkonu 200 kW. Práce obsahuje dvě základní části. První část obsahuje rešerši výměníku tepla a procesu kondenzace se zaměřením na paroplynové směsi, dále na výpočet přestupu tepla a výpočet teplosměnné plochy při kondenzaci. Na tuto část navazuje rešerše a popis vlastností spalin, která je však velmi stručná a obsahuje pouze popis stanovení stechiometrických výpočtů a fyzikálních vlastností spalin obecně. Zde považuji za z velké části nesplněný první bod zadání, který požadoval zpracování vlastností spalin ze spalování tuhých paliv. V práci postrádám část, kde by byla zpracována rešerše konkrétního rozsahu složení spalin ze spalování tuhých paliv, rámce obsahu jednotlivých plynných a pevných složek a jejich dopadu na vlastnosti spalin a návrh výměníku. Samotný popis výpočtu a návrh konkrétního výměníku je zpracován relativně detailně a přehledně, bez závažnějších věcných chyb. Po formální stránce lze výpočtu vyčíst absenci definic názvů symbolů a zkratek buď přímo u vzorců nebo v závěru v seznamu zkratek a symbolů. Po grafické a formální stránce je práce na průměrné úrovni, obsahuje některé překlepy (Prandeltovo), nedotažené formátování tabulek či nejednotný popis tabulek, práce obsahuje také formulace nehodící se do tohoto typu práce – viz strana 32 nahoře. Po jazykové, gramatické a formální stránce je tedy práce na průměrné úrovni s určitými nedostatky, které nejsou zcela zásadní, nicméně snižují celkovou úroveň a vyznění práce. Nicméně student prokázal schopnost samostatné práce, dokázal aplikovat poznatky získané během studia při realizaci diplomové práce. Pro příště lze doporučit detailnější přístup k celkovému zpracování projektu a naplnění požadovaných cílů. Po získání praktických zkušeností má student předpoklady stát se kvalitním odborníkem pro energetickou praxi. Práce splňuje veškeré zákonné požadavky, splnila hlavní body zadání a práci doporučuji k obhajobě. Práci hodnotím známkou dobře/C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 132232