ŠVEC, D. Výpočtový program pro návrh výměníku tepla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Pospíšil, Jiří

Student úspěšně zpracoval zadané téma z oblasti výpočtu výměníků tepla. V rámci práce zpracoval zápis analytických vztahů pro výpočtový postup výměníků. Sled vztahů zpracoval v programovacím jazyku PYTHON pro rozsáhlou databázi geometricky odlišných řešení výměníků. Dále vytvořil uživatelské rozhraní pro práci uživatelů s databází. V další části práce prezentuje parametrické studie vybraných parametrů výměníku a jejich vliv na přenášený tepelný výkon. Práce je zpracována pečlivě a přehledně. Student prokázal schopnost aplikovat znalosti nabyté v průběhu studia při zpracování zadaného úkolu. V nadstandardním rozsahu prokázal dovednosti programovat. Práce svým rozsahem naplňuje požadavky diplomové práce. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Baláš, Marek

Student Bc. Dalibor Švec předkládá zdařilou diplomovou práci. Věnuje se v ní specifickému návrhu výměníků tepla, kdy nejprve s pomocí algoritmů vytvořil databázi s více než 32 tisíci výměníky a následně, pomocí vstupních parametrů, vybírá výměníky vhodné pro konkrétní aplikaci. Výpočet má celou řadu zjednodušení (např.je vhodný pouze pro jednotahové svazkové výměníky s přímými trubkami, bez změny fáze médií atp.), ale práce tím nijak nestrádá. Celkovou kvalitu práce snižují drobné nedostatky nebo nedodělky. Naplnění bodu 3 zadání by mohlo být obsáhlejší, kontrola měla být provedena pro více výměníků různých parametrů. Není dobrá kvalita některých obrázků a tabulek (např. Obrázek 5.5, tabulky 5.1, 5.2, 5.3), v práci je používána desetinná tečka místo čárky, Seznam použitých zkratek a symbolů neobsahuje všechny použité symboly atp. Také v kapitole je zjišťován vliv rozteče trubek na výkon výměníku a tlakovou ztrátu, ale je uvažována změna počtu trubek, což vede k více změnám a výsledek není jednoznačný (korektnější by bylo ponechat počet trubek konstantní a měnit průměr pláště). Také v některých částech textu (zejm. kap. 7) není jasné, zda je popis týká trubkového nebo mezitrubkového prostoru. Graficky a stylisticky je práce na dobré úrovni. Počet chyb a překlepů je přiměřený délce a typu práce. Přes výše uvedené nedostatky je práce na vysoké úrovni, splnila zadání a doporučuji ji k obhajobě. Práci hodnotím známkou B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 132268