KUTIL, P. Studium plasticity svaru hlubokotažných plechů svařených technologií Laser-TIG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Mrňa, Libor

Předložená práce s názvem Studium plasticity svaru hlubokotažných plechů svařených technologií Laser-TIG se zabývá problematikou tzv. tailored blanks využívaných při výrobě automobilových karosérií. Cílem této práce je osvojit si technologii Laser-TIG a testování vzniklých svarů i z hlediska jejich plasticity, což je důležité z hlediska výše uvedeného použití. Práce je rozdělena do 6 kapitol. Po úvodním rozboru a nástinu variant řešení následuje teoretická rešerše v oblasti technologie svařování TIG, laseru a jejich hybridní kombinace, dále přehledová kapitola o svarových vadách a možnostech testování svarů. Následuje experimentální část obsahující popis experimentální aparatury, průběh experimentu a testy vzniklých svarových spojů z hlediska jejich pevnosti a plasticity (pomocí Erichsenovy zkoušky). Následuje stručné technickoekonomické vyhodnocení a poměrně rozsáhlý závěr s výrokem odůvodňujícím optimální procesní parametry. Konstatuji, že stanovené cíle práce lze považovat za splněné. Rozsah práce překračuje doporučenou délku, ale vzhledem k množství experimentálních testů je to zdůvodnitelné. Práce nemá další zjevné či výrazné nedostatky. Student byl při řešení experimentální části aktivní, o problematiku se zajímá. V současné době je již zaměstnán u firmy produkující osobní automobily.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kubíček, Jaroslav

Předložená práce Bc. Petra Kutila s názvem „Studium plasticity svaru hlubokotažných plechů svařených technologií Laser-TIG“ se zabývá problematikou možného spojování ocelových plechů různých vlastností a tlouštěk hybridním svařování. Spoje různých materiálů tzv. Tailored Blanks, se dnes používají v oblasti stavby karoserií a požadavek na zvýšení rychlosti a jakosti svařování je víc než aktuální. Cílem této práce je studie plasticity svarových spojů přístřihů Tailored Blanks, optimalizovat podmínky svařování pro daný svarový spoj. Po úvodním rozboru a nástinu variant řešení následuje teoretická studie řešené problematiky svařování laserem a metodou TIG, která je obsahově naprosto dostatečná. Následuje experimentální část s popisem svařovacího systému na ÚPT ČAV, průběh experimentu s uvedenými procesními parametry hybridního svařování a přípravou zkoušek. Návrh a hodnocení jednotlivých zkoušek – příčná zkouška tahem, Erichsenův test i strukturní zkoušky jsou v souladu s příslušnými normami. Hodnocení makro a mikrostruktury návarů je provedeno podrobně a správně. Závěrečná doporučení vycházejí ze získaných výsledků a lze je využít pro renovaci konkrétních praktických aplikací. Ekonomické hodnocení není zcela vyčerpávající, ale je dostatečné. Po formální stránce je práce bez nedostatků. Konstatuji, že stanovené cíle práce jsou splněné a doporučuji DP k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132379