ANTES, J. Svařování galvanicky pozinkovaných plechů pomocí hybridní technologie Laser-TIG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Mrňa, Libor

Předložená práce s názvem Svařování galvanicky pozinkovaných plechů pomocí hybridní technologie Laser-TIG se zabývá problematikou svařování pozinkovaných plechů. Cílem této práce je osvojit si problematiku svařování hybridní technologií Laser-TIG a optimalizovat procesní parametry pro svařování pozinkovaných plechů pro lemový a přeplátovaný boční Práce je rozdělena do 5 kapitol. Po úvodním rozboru a nástinu variant řešení následuje teoretická rešerše technologie svařování laserem a hybridní svařování Laser-TIG, problematika zinkování plechů a přehled problematiky svarových vad a jejich testování. Následuje experimentální část obsahující popis experimentální aparatury, průběh experimentu, vyhodnocení získaných vzorků z hlediska pevnosti v tahu, makrostruktury a z hlediska kvality dle normy ČSN EN 12932. Následuje stručné technickoekonomické vyhodnocení a závěr s výrokem doporučujícím optimalizované parametry. Konstatuji, že stanovené cíle práce lze považovat za splněné. Po formální stránce nemá práce zjevných či výrazných nedostatků. Student byl při řešení experimentální části aktivní, tahovou zkoušku prováděl ve firmě, kde v současné době pracuje.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kubíček, Jaroslav

Předložená práce Bc. Jiřího Antese s názvem „Svařování galvanicky pozinkovaných plechů pomocí hybridní technologie Laser-TIG“ se zabývá problematikou možného spojování pozinkovaných ocelových plechů hybridním svařování. Dané pozinkované plechy se používají v oblasti stavby karoserií a požadavek na zvýšení rychlosti a jakosti svařování je víc než aktuální. Cílem této práce je optimalizovat podmínky svařování pro daný svarový spoj. Po úvodním rozboru a nástinu variant řešení následuje teoretická rešerše řešené problematiky, která je obsahově naprosto dostatečná. Následuje experimentální část s popisem svařovacího systému, průběh experimentu s uvedenými procesními parametry hybridního svařování. U nastavení přeplátovaných plechů nebyla nastavena mezera, která se pro laserové svařování pozinkovaných plechů k odvodu par zinku doporučuje. Na obr. 29 je nesprávně definovaný ty svaru – „přeplátovaný svar“ je správně koutový svar přeplátovaného spoje a „lemový svar“ je správně oblý svar. Lemový by byl svařovaný ze strany spodní hrany ohnutých plechů. V tabulce 9 postrádám detail povrchu svarové housenky, na obr. 43 a 45 není zřetelná poloha lomové plochy – stačila šipka, nebo detail. Hodnocení makro i mikrostruktury je velmi dobré, včetně využití normy ISO 12 932. V ekonomickém hodnocení jsou náklady na 1m svarového spoje laserem jen velmi orientační, schází tam celá řada položek. Doporučení pro praxi na základě vyhodnocení experimentu je dostatečné. Po formální stránce je práce bez zjevných nedostatků. Konstatuji, že stanovené cíle práce jsou splněné a diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 132380