ZEMACH, V. Technicko-ekonomická studie pěstování biopaliv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Lisý, Martin

Předložená diplomová práce se zabývá technicko-ekonomickou studií možností pěstování biomasy pro lokální zdroje tepla s cílem vytvořit autonomní zdroj tepla s vlastní produkcí paliva. Na základě předběžného výběru bylo vybráno několik paliv, u kterých byly jednak zpracovány postupy pěstování, ale zejména analýza energetických a ekonomických parametrů. Při zpracování práce student vycházel jednak z rešeršních údajů, ale také z informací od reálných pěstitelů. Byť získaná data byla velmi rozdílná a mnohdy protichůdná či neúplná, nebyly vždy vyhodnoceny ideálně. Při zpracování práce postupoval student aktivně, nicméně komentáře a zhodnocení výsledků je spíše popisné bez uvedení důvodů, příčin či dopadů pro případné zájemce. Schopnost studenta interpretovat získané výsledky nebyla zcela adekvátní požadavkům práce. Při zpracování a vyhodnocení dat tak nebyl zcela využit potenciál získaných informací k vytvoření ucelené analýzy. Po formální a jazykové stránce je práce na odpovídající úrovni, grafické zpracování práce je průměrné úrovně. Při zpracování diplomové práce student nicméně využil svých získaných vědomostí a aktivně konzultoval postup práce s vedoucím diplomové práce. Po získání praktických zkušeností se může uplatnit v energetické praxi. Práce splňuje veškeré zákonné požadavky, splnila hlavní body zadání a práci doporučuji k obhajobě. Práci hodnotím známkou dobře/C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu D
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Baláš, Marek

Student Bc. Vít Zemach se ve své diplomové práci postupně věnuje energetickým plodinám, jejich vlastnostem a výtěžnosti při pěstování, dále jejich vlastnosti navzájem porovnává a věnuje se detailním aspektům vhodnosti pěstování a využívání vybraných energetických bylin. V poslední kapitole je provedena ekonomická analýza. Svojí náplní předložená práce naplňuje zadání. Práce ale obsahuje celou řadu nedostatků, které snižují její kvalitu. Špatná je práce s literaturou. Většina kapitol končí výčtem literatury, která byla využita, aniž by se literatura vztahovala ke konkrétním tvrzením či obsahu. Většina tabulek a grafů nemá odkaz na literaturu, a přitom obsahují údaje, které student v rámci práce nezískal vlastní prací. Většinou jde o data získaná při konzultacích, ale toto mělo být vždy uvedeno. V některých místech jsou konkrétní údaje, opět bez uvedeného zdroje (např. str. 49 ceny uhlí a pelet). Dále v práci chybí jakékoli výpočty, nejsou uvedeny ani vzorce v obecném tvaru, ani konkrétní výpočty, přitom je na výpočty několikrát odkazováno v textu a práce obsahuje několik grafů, kde jsou výsledky nějakých výpočtů zobrazeny. Nelze tak zkontrolovat správnost. Např. před grafem 7 je konstatováno, že "...celkové náklady ... budou s každým rokem klesat...", což by předpokládalo nelineární průběh funkce, ale v grafu jsou ale pouze přímky. Navíc absence konkrétních výpočtů snižuje přenositelnost na další případy a do praxe. V práci je zařazena kapitola 2.4, která obsahově na nic nenavazuje a informace v ní obsažené nejsou dále využity. Nestandardní je také používání pojmů, jako např. "pěstování energie" nebo např. "cena energie", když se jedná spíše o "náklady na pěstování biomasy přepočtené na GJ energie". Není také korektní porovnávat náklady na pěstování s nákupními cenami komerčně dostupných výrobků (graf 15-19). Práce se špatně čte, některé postupy jsou popsány nedostatečně a závěry jsou často těžko uchopitelné. V těchto oblastech by si práce zasloužila více pozornosti při tvorbě. Grafická i stylistická úroveň práce je standardní, počet chyb a překlepů je přiměřený rozsahu a typu práce. Přes výše uvedené připomínky práce splnila zadání a doporučuji ji k obhajobě. Navrhuji hodnocení práce D/uspokojivě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací E
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 132495