PAVLÁSKOVÁ, L. Biosenzory na bázi funkcionalizovaného grafenu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Bartošík, Miroslav

Práce Lucie Pavláskové byla zaměřena na senzor glukózy na bázi funkcionalizovaného grafenu, tak aby bylo docíleno selektivní reakce na glukózu. Před začátkem diplomové práce na našem ústavu nebyly naprosto žádné zkušenosti s biochemickou funkcionalizací grafenu a z tohoto důvodu jsme hledali partnera pro tuto biochemickou část úkolu na elitních pracovištích v ČR, což se bohužel v tomto počátečním stádiu nepodařilo. Navzdory této komplikaci a náročnosti úkolu však mohu konstatovat, že se cíle této práce podařilo splnit a to až nad úroveň mých počátečních očekávání a bez jakékoliv nadsázky lze říci, že to bylo především díky vynikající práci diplomantky. Jako vedoucí práce oceňuji odvahu, zájem o problematiku a pracovní nasazení, se kterým se diplomantka pustila do tohoto náročného úkolu, během jehož zvládání se sama musela seznámit se vší potřebnou literaturou, vybrat a navrhnout nejvhodnější a nejlépe v našich podmínkách fyzikální laboratoře realizovatelný postup a tento postup následně aplikovat pří vlastní výrobě a organizaci prací na senzoru. Na závěr byla úspěšně prokázána funkcionalizace pomocí AFM a Ramanovy spektroskopie a v mnoha transportních měřeních demonstrována schopnost senzoru detekovat glukózu. Velmi pozitivně hodnotím u diplomantky věcný, pružný a kreativní přístup k řešení všech souvisejících fyzikálních, technických a především biochemických problémů, které bylo třeba na této cestě řešit, jakož i uchování zájmu o problematiku po celou dobu, což se konečně projevilo na celkovém výsledku. Diplomová práce Lucie Pavláskové je z mého pohledu na vynikající úrovni a měla by být vzorovou literaturou pro ty, kteří se na našem ústavu zabývají nebo budou zabývat zmíněnou problematikou, ale určitě ji doporučuji k přečtení i všem fyzikům, které zajímá praktické propojení fyziky a biochemie v oblasti grafenových senzorů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Skládal, Petr

Kvalitně zpracovaná práce interdisciplinárního charakteru, kombinující konstrukci a charakterizaci grafenového FETu s imobilizací glukosaoxidasy a proměření odezev na glukosu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132812