ŽÁČEK, J. Výzkum opotřebení materiálů v kontaktu s MR kapalinou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Kubík, Michal

Diplomová práce se zabývala oblastí opotřebení polymerních materiálů v kontaktu s magnetoreologickou kapalinou. Jedná se o poměrně intenzivně řešenou problematiku, protože současná řešení magnetoreologických zařízení vykazují nižší životnost oproti konvenčním konstrukcím. Student byl během celé doby řešení práce aktivní, samostatný a spolehlivý. Dle mého názoru je členění přehledu současného stavu poznání logické a přehledné. Oceňuji, že se student zaměřil na nalezení kritického místa v MR tlumiči z hlediska jeho životnosti a na základě toho formuloval cíl práce. Student navrhl metodiku testování a zkonstruoval/ vyrobil novou hlavu do tribometru, která umožnila testy v zamyšlené konfiguraci. Konstrukce hlavy je jednoduchá a dle mého názoru zdařilá. Student se především zaměřil na testy vlivu volby materiálu a složení samotné MR kapaliny na tření a opotřebení. Výsledky experimentů jsou prezentovány „pouze“ na sedmi stranách, což může budit dojem, že byly provedeny povrchně či na poslední chvíli. Nicméně je nutné poznamenat, že měření a vyhodnocení bylo časově náročné a například obrázek 5-7 vznikl z více než 60 měření. U obrázku 5-8 není moc viditelné opotřebení vzorku (fotky nejsou ostré) a následné porovnání je problematické. Chtělo to minimálně detail na povrch válečku. Z formálního hlediska se v práci nachází relativně velké množství překlepů. I přes malé formální nedostatky je dle mého názoru práce na velice dobré úrovni. Jako vedoucí předkládanou diplomovou práci doporučuji k obhajobě a navrhuji celkové hodnocení známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vimmr, Jan

Základem magnetoreologických (MR) tlumičů je MR kapalina, která způsobuje zejména díky feromagnetickým částicím mechanické opotřebení (abrazi) funkčních částí tlumičů, což způsobuje výrazné snížení jejich životnosti. Z hlediska dlouhodobé funkce MR tlumičů je zřejmě nejzásadnější dobře fungující těsnění pístnice a plovoucího pístu tlumiče. Hlavním cílem předložené diplomové práce je tedy porovnat odolnost vůči opotřebení vybraných polymerních materiálů vhodných pro výrobu těsnících prvků MR tlumiče, jež jsou v kontaktu s MR kapalinou. Diplomová práce je zaměřena čistě experimentálně. S ohledem na současný stav poznání řeší závažné téma, kterým má smysl se zabývat. Na základě rešerše provedené diplomantem jsou stanoveny tři smysluplné vědecké otázky, na které diplomant v rámci diskuse dosažených experimentálních výsledků (kapitola 6) dává odpověď. V kapitole 4 popisuje navrženou metodiku experimentálních měření včetně navržené ‚pin-on-flat‘ konfigurace experimentu a vlastní konstrukci vhodného nástavce pro uchycení pinu do univerzálního tribometru, který je součástí laboratoře Tribologie na ÚK FSI VUT. Experimentálně byla zkoumána odolnost vybraných materiálů vůči abrazi, vliv koncentrace feromagnetických částic v komerčně dostupných MR kapalinách na opotřebení polymerních materiálů, byl posouzen vliv degradace MR kapaliny na opotřebení těsnění a dále pak vliv jednotlivých komponent MR kapalin na opotřebení. Mohu konstatovat, že všechny cíle formulované v diplomové práci byly splněny. Diplomant získal zajímavé experimentální výsledky, které najdou praktické využití. V závěru upozorňuje na směry, kam by bylo možné tuto práci dále rozšířit. Zřejmě by bylo užitečné se ještě více zaměřit na výzkum vlivu degradace MR kapaliny na opotřebení materiálů. Práce má jasnou logickou strukturu a má velmi dobrou odbornou úroveň. Bohužel se v práci vyskytuje hodně překlepů, chyb, či prohřešků proti spisovné češtině. K práci mám několik drobných připomínek: - Na str. 57, odst. 5.2.2 – experimentální výsledky potvrzují hypotézu č. 2, nikoliv hypotézu č. 1, jak píšete. - Text pod obr. 2.20 zřejmě neodpovídá obr. 2.20, z něhož je vidět, že PTFE+25% bronzu má lepší odolnost proti abrazi než PTFE+35% grafitu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 132845