MACHOVÁ, L. Posouzení spolehlivosti výrobního procesu hydraulického rozváděče [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Blecha, Petr

V předložené diplomové práci je zpracováno posouzení spolehlivosti výrobního procesu hydraulického rozvaděče ve fázi projektové přípravy jeho výroby s využitím FMECA metody. Důraz zde byl kladen na preventivní zajištění kvality výroby rozváděče. Vlastní text práce tvoří 71 stránek, což je o 78% více, než je stanovený minimální rozsah dle čl. 15 Směrnice rektora č. 72/2017 ve znění upřesnění Směrnice děkana FSI č. 1/2018. Do vlastního textu práce je možné rovněž zahrnout celou přílohu 1 o rozsahu 51 stran FMECA formuláře. V příloze 2 na čtyřech stranách diplomantka navrhuje preventivní opatření pro nejvíce kritické dílčí kroky výrobního procesu. Diplomantka zpracovala závěrečnou kvalifikační práci v souladu s vytyčenými cíli. Všechny zadané cíle diplomové práce jsou zpracovány v dílčích kapitolách/podkapitolách a dosažené výsledky lze prakticky uplatnit. Připomínku mám jen k nižší míře transparentnosti při určování velikostí prvků Z, V a D u výpočtu RPN ve FMECA formuláři. Mohu konstatovat, že diplomantka prokázala svoji schopnost úspěšně řešit komplexní inženýrské úlohy související s managementem kvality.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Maradová, Karla

Práce se věnovala posouzení spolehlivosti výrobního procesu hydraulického rozvaděče a odpovídá zadání. Cíle diplomové práce byly splněny a studentka prokázala schopnost interpretovat dosažené výsledky a z nich vyvodit závěr. Práce je logicky rozdělená na úvod, hlavní kapitoly a závěr. Po formální stránce je hodnocená práce zpracována na požadované úrovni s minimem stylistických chyb. Na str.40 studentka popsala ukazatele spolehlivosti, ale jedná se o ukazatele způsobilosti. Na str. 71 u kapitoly 6.2 místo FME má být FMEA. Na str.74. máte větu "možnost použít výrobek dle domluveného účelu", vhodnější použít lepší formulaci např. dle technické specifikace, požadavku zákazníka, aj. Slabší stránkou je, že v práci není popsán Management spolehlivosti, ale je rovnou použitá metoda FMEA/FMECA. Vlastní text je doplněn o nové myšlenky a jako celek je práce velmi rozsáhlá a logicky propojena. Zpracovaná práce vychází z doporučené literatury i dalších zdrojů a je správně ocitovaná. Práce jako celek představuje zdařilou publikaci a může být využitá v praxi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 133086