KYSELA, M. Návrh robotické linky pro svařování ocelového rámu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Pochylý, Aleš

Zadáním práce bylo navrhnout robotické pracoviště pro svařování zadané ocelové konstrukce. Student navrhnul několik možných variant řešení a zvolenou „optimální“ variantu rozpracoval do finální podoby. Student navrhnul funkční konstrukční celky jako jsou např. svařovací přípravky na otočném stole, rámovou společnou konstrukci pro robot a otočný stůl a sestavil funkční layout pracoviště. Dále student zpracoval simulační model pracoviště v SW Siemens Process Simulate a to na úrovni tzv. Event-Based Simulation (resp. CEE - Cyclic Event Evaluator), kdy je simulace řízena událostmi (signály) na základě programu (viz kap. 7.5.2). Hlavní objem celé práce lze spatřovat v konstrukčním návrhu dílčích komponent, sestavením layoutu a zejména v tvorbě simulačního modelu pracoviště, který ověřil realizovatelnost projektu. Ověření taktu s modulem KUKA RCS nebylo v daném čase možné z důvodu dlouhodobější nedostupnosti softwaru pro studenty. Z pohledu praxe student nicméně zastal pozici konstruktéra a simulačního inženýra. Navržené řešení je celkově na velmi dobré úrovni a cíle práce jsou splněny. Kladně rovněž hodnotím samostatnost studenta při návrhu řešení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kubela, Tomáš

Diplomová práce se zabývá návrhem robotického pracoviště s otočným polohovadlem pro svařování ocelového rámu trubkové konstrukce. Zakládání polotovarů je navrženo ručně do přípravku umístěném na polohovadle. Z více variant je vybrána optimální, která je dále podrobněji rozpracována. Klíčové prvky pracoviště (robot, polohovadlo) jsou vhodně umístěny na svařované rámové podstavě. Konstrukční část je zpracována v odpovídajícím rozsahu. Dále je celé pracoviště namodelováno v programu Process Simulate, kde jsou vytvořeny svařovací trajektorie a otestován celý pracovní cyklus. Přístup simulace je zvolen jako událostně řízený, součástí práce jsou také vývojové (resp. sekvenční) diagramy jednotlivých operací. Jsou také správně uvedeny úskalí simulace svařování bez RCS modulu. Na závěr je zpracováno technicko-ekonomické zhodnocení. Práce má dobrou úroveň a prokazuje obeznámenost diplomanta s problematikou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 133153