RUSETSKYI, I. Vzduchem chlazený rozvaděč [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Hejčík, Jiří

Diplomant zpracoval zadání diplomové práce, vycházející z požadavků průmyslového partnera. Při zpracování tohoto tématu pracoval aktivně, samostatně dostudovával potřebnou problematiku a práci předkládal ke konzultacím. Výsledkem práce studenta je vytvořený model rozvaděče v prostředí počítačové dynamiky tekutin (CFD), který byl použit pro posouzení současného stavu chlazení rozvaděče. Při tvorbě modelu musel student překonat řadu překážek, souvisejících zejména s problematikou přirozené konvekce ze zatěžovaných částí rozvaděče, která kladla nemalé nároky na kvalitu výpočtové sítě a výpočetní výkon zařízení. Student tyto překážky překonal a v práci uvedl popis postupu, jak při tvorbě a nastavení podobných výpočtů postupovat. Na základě výsledků simulace proudění a přenosu tepla uvnitř rozvaděče byla po konzultacích s průmyslovým partnerem navržena opatření, která zlepšují odvod tepla z kritických součástí. Efekt navržených opatření byl ověřen počítačovými simulacemi na upraveném modelu zařízení. Student prokázal schopnost samostatné inženýrské práce, když vytvořil počítačový model, zrealizoval potřebné simulace, vyhodnotil je a pro průmyslového partnera navrhl opatření, vedoucí ke zlepšení parametrů zařízení. Student splnil cíle zadání. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Bělka, Miloslav

Hodnocená diplomová práce se zabývá chlazením rozvaděče vysokého napětí s využitím výpočtové mechaniky tekutin. Práce je rozdělena na teoretickou a výpočtovou část. V teoretické části jsou popsány principy přenosu tepla, numerické výpočetní metody, rozdělení rozvaděčů a jejich částí. Ve výpočtové části je popsána analýza proudění skrz rozvaděč a návrh jednotlivých geometrických variant pro zintenzivnění přestupu tepla. Diplomová práce obsahuje velké množství překlepů, opakujících se slov nebo nepřeložených anglických výrazů, což zhoršuje její čitelnost. Jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazují, avšak text hlavně v teoretické části by mohl být rozdělen na více odstavců dle jednotlivých myšlenek autora či popisovaných jevů. Práce by zasloužila lepší práci s citacemi, zejména v případě některých obrázků či tabulek. Ve výpočtové části student zvládl provést simulace obsahující přirozenou konvekci včetně přestupu tepla radiací. Chybí ale test nezávislosti sítě nebo test vlivu velikosti časového kroku u nestacionárního výpočtu. Interpretace výsledků a samotného nastavení výpočtu v diplomové práci postrádá větší péči, např. okrajové podmínky s hodnotami teplot by mohly být prezentovány ve formě obrázku nebo tabulky, v rámci výpočtu je sledována rychlost v několika bodech výpočtové domény, ale poloha bodů není známá. Dosažené výsledky však student dokázal analyzovat a přijít s řešením pro zintenzivnění chlazení. Zadané cíle tak byly splněny, a proto doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 133291